Skateverbod in Antwerpen: dag en nacht op de Scheldekaaien en 's nachts op het Theaterplein

Op de Scheldekaaien in Antwerpen wil het stadsbestuur een algemeen skateverbod invoeren. Het mag er dan alleen nog in afgebakende zones. Op het Theaterplein zal niet meer mogen geskatet worden van 22 uur 's avonds tot 8 uur 's ochtends. De maatregelen hingen al even in de lucht: eerder dit jaar werden er zogenoemde skatestoppers aangebracht op de Scheldekaaien. Daar kwam toen heel wat protest tegen. 

Het Antwerpse schepencollege wil een aantal wijzigingen aanbrengen in het politiereglement van de stad. Opvallend is één concreet verbod op skateboarden, skaten, skeeleren en BMX’en op de Scheldekaaien, dag en nacht, en van 22 uur tot 8 uur op het Theaterplein. Op de Scheldekaaien zullen wel enkele zones voorzien worden, waar het wel mag. Een skateboard of dergelijke alleen maar gebruiken als vervoermiddel mag ook nog. Daarnaast mag ook straatmeubilair niet meer gebruikt worden, voor zaken waarvoor het niet bedoeld is.

De stad neemt de maatregelen voor de rust en de veiligheid van de buurtbewoners. Ze voert ook aan dat er dikwijls bijkomende overlast is zoals lawaaihinder, wildplassen, sluikstort, of gevaar voor passanten.  

Protest

Het skateverbod hing al enkele maanden in de lucht. Zo plaatste de stad al zogenoemde skatestoppers aan de kaaien. Daar werd toen meteen op gereageerd met een petitie. De initiatiefnemer, skatecoach Timea Németh, reageert ook nu verbolgen. "Het is schandalig. Kinderen moeten plaats hebben om te kunnen skaten. Het is een openbare plek, die is er voor iedereen. Alles maakt lawaai in Antwerpen. Wie geen lawaai wil horen, moet maar verhuizen naar Limburg."

Eind volgende week wordt er een actie gepland in Antwerpen tegen het skateverbod. Volgens de Antwerpse burgemeester De Wever (N-VA) kunnen de skaters altijd terecht in specifieke sportparken op Park Spoor Noord en Linkeroever. 

De gemeenteraad moet de wijzigingen die het schepencollege voorstelt nog goedkeuren. Als dat gebeurt, worden ze eind deze maand doorgevoerd.

Meest gelezen