Skatetrainer Timea Németh.  ©  Victoriano Moreno

Scheldekaaien worden verboden terrein voor skaters: “Dit is gewoon verschrikkelijk”

Skaters reageren verbolgen dat ze hun sport niet langer mogen uitoefenen op de Scheldekaaien in Antwerpen. “Dit is gewoon verschrikkelijk”, zegt Timea Németh. “Ik ga mijn vrienden bellen om een betoging te organiseren.”

Dominick Rombouts

Skatetrainer Timea Németh organiseerde in maart dit jaar een petitie tegen de komst van speciale ijzers of skatestoppers. Deze ingreep moest skaters tegenhouden nog tricks te doen op de trappen van de Scheldekaaien. Timea verzamelde toen ongeveer tweeduizend handtekeningen. Dat er nu een volledig verbod komt, begrijpt ze helemaal niet.

“Dit is gewoon verschrikkelijk”, zegt ze . “Is dit nog normaal? Gaan ze kinderen beboeten als ze skaten? Ik ga mijn vrienden in de skategemeenschap bellen om een betoging te organiseren. De skatestoppers die ze hebben geplaatst, is met dit verbod weggesmeten geld. Dit wordt dan nog eens beslist in het jaar dat skaters voor het eerst hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Er wordt verwezen naar de bestaande skateparken, maar dat is een andere discipline binnen de sport. Bovendien zijn aan het skatepark in het Stadspark wachtrijen.”

LEES OOK: De Wever: “We willen zo de rust en de veiligheid van de omwonenden garanderen”

Steve Leung. ©  jvdp

Steve Leung is voorzitter van de vzw KNS Skateboarding, een spreekbuis van de Antwerpse skategemeenschap. Ook hij betreurt het skateverbod op de Scheldekaaien. “Met de heraanleg van de kaaien hing er een grote banner met de slogan ‘Binnenkort sport je hier’ met een skater die grind (skate trick, red.) op een kaaimuur”, zegt Steve.

“Ik snap dat de stad iets wil doen aan de beschadigingen, maar skaten daar nu verbieden is toch wel heel gemakkelijk. Er zijn materialen om straatmeubilair te beschermen. Als er over skaters wordt gesproken dan is dat tegenwoordig altijd in één adem met overlast en veiligheid. Ik snap dit niet. Het had anders kunnen verlopen door samen met de skaters naar oplossingen te zoeken.”

Theaterplein

Daarom ook dat Steve minder problemen heeft met het skateverbod op het Theaterplein tussen 22 uur en 8 uur. “Hoewel het plein is aangelegd om skaten mogelijk te maken, moeten we als skaters rekening houden met de andere gebruikers en de bewoners”, zegt Steve. “We legden zelf al gedragsregels vast, zoals niet skaten na 22 uur.”

Ook politiek komt er reactie op het verbod. “Onze jongeren hebben het laatste anderhalf jaar al zoveel beperkingen opgelegd gekregen”, zegt Groen-gemeenteraadslid Yasmia Setta. “Dat hen nu nog de publieke ruimte van de Scheldekaaien wordt ontnomen, is onbegrijpelijk. De skate community staat heus wel open voor een volwassen gesprek, dat is in het verleden al gebleken. Beste stadsbestuur, ga in gesprek en leg geen verbod op.”

“Wat is het nu?”

Antwerps PVDA-fractieleider Peter Mertens snapt de reden tot het verbod niet op de Scheldekaaien. “In het voorjaar was de grootste bekommernis de beschadiging van de trappen”, zegt Mertens.

“De jongeren stelden daarop voor om de trappen te beschermen met hoekprofielen. Nu spreekt men ineens over geluidsoverlast. Wat is het nu? Het is duidelijk dat dit stadsbestuur de skaters op de kaaien liever kwijt dan rijk is. Men noemt die jongeren ‘rustverstorend’ en hun hobby ‘oneigenlijk gebruik’ van de publieke ruimte, in plaats van samen op zoek te gaan naar oplossingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER