Klacht van Nederlandse coronascepticus tegen Marc Van Ranst onontvankelijk, maar Engel gaat in beroep: “Pure pesterij, ik ben het beu”

De Mechelse correctionele rechtbank heeft de klacht van de Nederlandse coronascepticus Willem Engel tegen viroloog Marc Van Ranst onontvankelijk verklaard. Daarmee volgt de rechter het standpunt van het Openbaar Ministerie. Engel had een rechtszaak tegen Van Ranst aangespannen omdat die laatste hem een virusontkenner, oplichter en extremist zou hebben genoemd. De zaak is nu onontvankelijk verklaard.

Theo Derkinderen

Tijdens de behandeling van de zaak stelde het Openbaar Ministerie al dat ook sociale media onder drukpersmisdrijven vallen. Willem Engel en zijn advocaat Michael Verstraeten vonden dat het niet om een drukpersmisdrijf ging en stelden dat ze reputatieschade hebben geleden door de uitlatingen van Van Ranst. Volgens hen zou Van Ranst Engel onder meer een extremist hebben genoemd. Ze vroegen aan de rechtbank ook om Marc Van Ranst psychiatrisch te laten onderzoeken.

Marc Van Ranst deed geen beroep op een advocaat en verdedigde zichzelf. Hij zei dat hij zelf meermaals beledigd is geweest door Willem Engel. “Hij heeft mij een oplichter, kinderlokker en schorremorrie genoemd. Hij zei, toen ik enkele maanden geleden in het safehouse zat, zelfs dat Jürgen Conings mij niks zou doen als ik in debat zou gaan met hen.”

LEES OOK. Heel zijn vakantie ging eraan op, maar Marc Van Ranst stond erop zichzelf te verdedigen tegen Willem Engel: “Dit kon ik met één hand op de rug winnen” (+)

De rechter oordeelde nu dat de klacht onontvankelijk is, omdat het om een drukkersmisdrijf gaat. Daarvoor is alleen het hof van assisen bevoegd. De rechtbank legt dus geen straf op aan viroloog Marc Van Ranst.

Beroep

Engel gaat echter zeker beroep aantekenen tegen het vonnis. Die procedure wordt voor het hof van beroep in Antwerpen gevoerd, wellicht niet meer dit kalenderjaar. Engel was niet aanwezig voor de voorlezing van het vonnis, zijn advocaat kwam pas later aan omdat hij in Gent in een ander dossier moest pleiten.

Na de voorlezing verklaarde Van Ranst dat hij de procedures beu is. “Dit is alweer een rechtszaak die hij verliest, en het komt niet onverwacht omdat het openbaar ministerie ook in die richting had gevorderd”, zei hij. “Gelukkig moet hij de gerechtskosten wel zelf betalen. Alle advocaten weten dat vermeende drukpersmisdrijven voor een hof van assisen worden behandeld, dus dit proces was er enkel om er ruchtbaarheid aan te geven. Ze hebben een lange geschiedenis van rechtszaken en daar zijn twee redenen voor: het ene is pure pesterij waarbij men de infrastructuur van de rechtbank misbruikt, het tweede is poging tot intimidatie om te proberen mij bepaalde dingen niet te doen zeggen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ondertussen raakte ook bekend dat Willem Engel een nieuwe procedure heeft aangespannen tegen Van Ranst. Die zaak zou volgende week al worden ingeleid. De zaak zou draaien om uitlatingen die Marc Van Ranst in een televisieinterview zou hebben gedaan over Engel.

LEES OOK. Rechtbank onbevoegd, maar maandag staat Marc Van Ranst weer voor rechtbank (+)

(tdk, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen