BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Benzine voor het eerst in 7 jaar weer duurder dan 1,6 euro per liter: wat is daar aan de hand?

Morgen wordt benzine in de tankstations opnieuw duurder. Vanaf dan betaal je voor het eerst in 7 jaar maximaal 1,61 euro per liter voor benzine 95. Dat de economie zo fors aantrekt, is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Wie benzine 95 (E10) tankt, betaalt daar vanaf vrijdag maximaal 1,61 euro per liter voor. Dat is 1,8 cent per liter meer dan de huidige maximumprijs. Sinds oktober 2014 hebben we zulke hoge prijs niet meer gezien. Ook de prijs van benzine 98 (E5) gaat trouwens nog omhoog. Die kost vanaf morgen maximaal 1,702 euro per liter (+1,1 cent). De dieselprijs blijft hangen rond 1,586 euro per liter.

Dat de benzineprijs zo fors stijgt, hangt samen met de stijgende olieprijzen en de hogere tarieven voor hernieuwbare componenten in benzine (zoals bio-ethanol), legt Johan Mattart uit van de federatie van brandstoffenhandelaars Brafco. "Die prijsstijgingen hebben te maken met de vooruitzichten op een grotere vraag, nu de economie wereldwijd weer lijkt aan te trekken. Ook in ons land zie je bijvoorbeeld een pak meer verkeer op de weg."

Maximum of niet?

Waar gaat dit naartoe? Daarover wil Mattart zich niet uitspreken. "Dat hangt samen met zoveel factoren: politiek, aanslagen, rampen." Wel is de situatie rond benzineprijzen hier enigszins anders dan in andere landen. "Wij zijn samen met Luxemburg het enige land dat officiële maximumprijzen hanteert voor brandstoffen."

Voor de consument is dat doorgaans interessant, geeft Mattart toe. Met een maximumprijs worden al te grote schommelingen in de prijzen aan de pomp vermeden. In Nederland, waar ze dat systeem niet kennen, betaalde je in juli al in sommige tankstations 2 euro per liter benzine.

Voor brandstoffenhandelaars is het logisch om te pleiten voor een liberalisering van de brandstofprijzen

"Maar voor de pomphouders zelf is dat minder interessant: vorig jaar zagen we bijvoorbeeld een forse daling van de maximumprijs, maar de pomphouders hadden de brandstof wel aan een hogere prijs ingekocht. Daardoor zaten zij plots tussen twee vuren: met verlies verkopen, wat in theorie niet mag, of toch de maximumprijs overschrijden? De meeste pomphouders hebben dan maar voor het eerste gekozen."

Voor de federatie van brandstoffenhandelaars is het daarom natuurlijk logisch om te pleiten voor een liberalisering van de brandstofprijzen. "Zo kunnen we de prijs laten bepalen door onderlinge concurrentie." Als het ooit zover zou komen, zal natuurlijk de grote vraag zijn of de consument daar beter bij vaart.

Meest gelezen