Bij het keren van de compost komen er minder aangename geuren vrij. ©  rr

Stank compostering op recyclagepark wordt almaar erger

Brasschaat -

De bewoners van de officierenwijk in Maria-ter-Heide klagen over de sterke geur die de compostering op het recyclagepark verspreidt. Volgens hen is gezellig in de tuin zitten of de ramen openzetten soms gewoon onmogelijk.

Het probleem stelt zich al langer, maar blijkbaar is het de voorbije maanden erger geworden. “Wij hebben ons met een aantal bewoners verenigd en de diensten al meerdere keren aangeschreven, maar telkens kregen we weinig zeggende antwoorden”, legt Dirk Boeckx uit de Luiklei uit.

“De stank komt van de opslag en de verwerking van organisch afval. Wij zijn trouwens niet de enigen die hier last van hebben. Bij zuidwestenwind komt de stank naar ons. Maar als de wind anders staat, zitten de bewoners van de Ploegsebaan en de Lage Kaart ermee. Voor de uitbreiding van het recyclagepark is er een stukje bos gekapt, waardoor een groene buffer is verdwenen.”

De compostbergen. © Jan Brys

Lode Bruijn woont al 25 jaar in de Eikendreef: “Vroeger waren er soms problemen bij de kering van het compost, maar nooit zo erg als nu. De stank is vaak waar te nemen tot aan de Sint-Jobsesteenweg. Vroeger waren er geen meeuwen boven de composthopen te zien, nu wel. Dat wijst op een verandering van de gestorte fractie. Sinds de citybin is afgeschaft, is het probleem acuut geworden”, aldus Lode. “Veel mensen denken dat wat zij in de citybin gooiden ook in de grote gft-bak mag. Maar dat is in Brasschaat niet het geval. Als er bepaalde etensresten op de composthopen terechtkomen, dan ontstaat er vergisting in plaats van compostering. Een overdekking van de compost, zoals in Brecht, zou het probleem kunnen oplossen.”

Besproken op schepencollege

Schepen van Ruimtelijke Ordening en Afvalbeleid Myriam Van Honste (Open Vld) stelt dat het gestorte groenafval op regelmatige basis door staalafnames wordt gecontroleerd. “Het is inderdaad zo dat bepaalde fracties alleen in Brasschaat niet in de groene bak mogen, maar dat is duidelijk terug te vinden op de website van IGEAN. Het probleem van de geur gaan we alvast bekijken. Wellicht komt dat doordat er meer gekeerd wordt en dat dit ook met grotere hoeveelheden gebeurt. Een overdekking zoals in Brecht zou geweldige kosten met zich meebrengen. Maar we hebben het punt nog tijdens het laatste schepencollege besproken en we zullen er werk van maken”, stelt de schepen. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER