Latijns-Amerikaanse arbeidsmarkt: tijdbom voor jonge werknemers

In Latijns-Amerika moeten regeringen aan initiatieven werken die een dreigende crisis op de arbeidsmarkt, vooral voor jongere werknemers, kunnen aanpakken. De huidige situatie brengt immers de broze stabiliteit van de regio nog verder in gevaar. Dat staat in een rapport van de International Labour Organization (ILO).

Opgemerkt wordt dat de regio na de uitbraak van de coronacrisis nog altijd met een verlies van veertien miljoen banen wordt geconfronteerd. Maar ook de kwaliteit van de nieuwe functies die konden worden ingevuld, laat volgens de internationale vakbondsorganisatie te wensen over.

Informele banen

“In Latijns-Amerika hebben vorig jaar ongeveer 26 miljoen mensen hun baan verloren”, benadrukt het rapport. “Er was dit jaar wel een herstel, maar dat werd vooral gekenmerkt door een tewerkstelling in informele taken, die dreigen de inkomensongelijkheid in de regio in de toekomst nog te zullen vergroten. Vooral jonge arbeidskrachten, vaak vrouwen, zijn in penibele omstandigheden terecht gekomen.”

“De onevenredige impact van de pandemie op de jeugd is een tijdbom die de sociale en politieke stabiliteit in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kan ondermijnen”, waarschuwt Vinicius Pinheiro, regionaal directeur van de internationale vakbond.

“De kwaliteit van het beschikbare werk is bijzonder zorgwekkend. Er kon daarbij geen enkele verbetering worden gemeld. De regio heeft geen beleid dat de arbeidsbevolking uitzicht tot een betaalde betrekking met legale voordelen, zoals toegang tot gezondheidszorg, zou kunnen bieden.”

Ongeveer 70 procent van de nieuwe banen die in de grootste landen van de regio werden gecreëerd, hadden een informeel karakter. “Dat vertaalt zich op die markten in veel grotere loonsverlagingen”, voert Pinheiro aan. “In Brazilië bijvoorbeeld daalde het inkomen van informele werknemers vorig jaar met 14 procent, terwijl loontrekkende arbeidskrachten slechts 5 procent van hun loon dienden in te leveren.”

Traag herstel

“Hoewel het bruto binnenlands product (bbp) van een aantal landen in de regio al terugkeert naar het niveau dat voor de uitbraak van de pandemie was bereikt, zal het herstel van de werkgelegenheid wellicht nog drie of vier jaar op zich laten wachten”, stipt Pinheiro aan.

Roxana Maurizio, arbeidseconoom van de internationale vakbondsorganisatie en één van de auteurs van het rapport, betoogde dat de coronacrisis in het gebied heeft geleid tot een daling van de economische activiteit zoals de regio in zijn geschiedenis nog nooit heeft gekend.

Maurizio maakt daarbij gewag van een terugval met 7 procent. Op de arbeidsmarkt zouden inkrimpingen tot 10 procent zijn gemeld.

(lb)

Meer