De dreef lijkt eerder een modderpoel. © Guy Delforge

 © Guy Delforge

1 / 2
thumbnail: De dreef lijkt eerder een modderpoel. 
thumbnail:  

Onderhoudswerken stilgelegd na politiebezoek: Oude Dreef blijft modderpoel met putten

Bornem -

Agenten van de politiezone Klein-Brabant legden woensdagmiddag de werkzaamheden stil die mensen van de gemeentelijke uitvoeringsdienst van Bornem aan het uitvoeren waren in de Oude Dreef. De gemeente wilde de diepe putten in de dreef opvullen, maar daar had iemand het blijkbaar niet zo op begrepen.

Guy Delforge

“Wij kregen inderdaad een oproep en er ging een ploeg van ons ter plaatse”, zegt korpschef Jan Van de Vreken. “Een van onze teams ging ter plaatse en deed de vaststellingen. De medewerkers van de uitvoeringsdienst hebben daarop hun werkzaamheden gestaakt. De vaststelling gaat nu naar onze diensten en die bekijken wat er moet gebeuren.”

Schepen van Openbare Werken en Toerisme Stefaan De Landtsheer (Iedereen Bornem) betreurt de gang van zaken. “Ik ben de voorbije weken door verscheidene mensen aangesproken over de staat van de dreef”, zegt hij. “Er liggen putten van meer dan 20 centimeter diep. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de enkele auto’s die door de dreef mogen en die zich kunnen vastrijden, maar vooral ook voor fietsers. Zoals de dreef er nu bijligt, kun je absoluut niet veilig fietsen. Je kunt daar amper met een stadsfiets rijden, maar eigenlijk heb je een mountainbike nodig, want de dreef is bijna één grote modderpap met veel – soms diepe – putten.”

Putten vullen

“Zondag openen we de Abdij van Bornem”, zegt De Landtsheer. “We promoten die in combinatie met het kasteel van Bornem en geven de dreven aan als ideale verbindingswegen voor wandelaars en fietsers. Ik ben ook zelf eens met de fiets door de dreef gereden, maar zelfs bij warm en droog weer is dat een pap met putten. De pragmatische oplossing is dan de diepste putten te vullen zodat de mensen de dreef veilig kunnen gebruiken. De gemeente is overigens verantwoordelijk voor de veiligheid en kan aansprakelijk worden gesteld.”

“Ik heb gevraagd om de putten met dolomiet op te vullen, als tijdelijke noodoplossing”, zegt de schepen. “Blijkbaar is de politie erbij geroepen. Onze mensen hebben dan het zekere voor het onzekere genomen en hebben alles weer weg geschept. Vraag is wat we nu tegen zondag gaan doen: de dreef omwille van de veiligheid afsluiten en niemand de dreef laten

”De gemeente is wel verantwoordelijk voor de veiligheid”, zegt schepen De Landtsheer. © Guy Delforge

gebruiken?”

De meeste dreven in het graafschap hebben wel een openbaar karakter, maar zijn eigendom van de graaf. “We hebben met de graaf wel een overeenkomst dat de gemeente de dreven met een openbaar karakter onderhoudt”, zegt De Landtsheer. “Als een herstelling moet gebeuren van minder dan 300 vierkante meter en minder dan 50 centimeter diep, is er ook geen vergunning nodig. Met wat zwarte aarde kunnen we deze erbarmelijke toestand echt niet oplossen. De meeste dreven zijn doorheen de jaren aangelegd en hersteld met een combinatie van zand en steen, dus ook daar zie ik het probleem niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER