Joel Hoylaerts

Tomorrowland wil derde festivalweekend om economische verliezen goed te maken

Tomorrowland wil volgende zomer niet twee, maar drie festivalweekends organiseren. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt de organisatie aan VRT NWS. Daarvoor gaat de organisatie een aanvraag indienen bij de gemeenten Boom en Rumst, en bij de provincie Antwerpen. Volgens de organisatie is dat vooral uit economische noodzaak.

"Het zijn extreem moeilijke maanden, niet alleen mentaal, maar ook financieel", meldt de organisatie in een persbericht. "De annulatie van vier festivals, slaat een krater van meer dan 25 miljoen euro bij de jonge organisatie en zorgde voor heel wat financiële zorgen bij leveranciers, freelancers en heel wat medewerkers."

Om die put te kunnen dempen, wil de organisatie een bijkomend festivalweekend organiseren. "Bovenop de ongelofelijke goesting om alles uit de kast te halen in 2022, is er na twee jaar ook een economische noodzaak om op te starten, terug positief naar de toekomst te kijken en stap voor stap de enorme verliezen terug goed te maken."

Het zijn extreem moeilijke maanden, niet alleen mentaal, maar ook financieel

Normaal vindt Tomorrowland plaats tijdens de laatste twee weekends van juli. Als het van de organisatie afhangt, komt daar dus ook het weekend daarvoor bij. Het gaat voor alle duidelijkheid om een eenmalig initiatief. In 2023 zou het festival teruggaan naar twee weekends.

Het is nog niet zeker of dat derde festivalweekend er effectief komt. De organisatie gaat een aanvraag indienen bij de gemeenten Rumst en Boom, en bij de provincie Antwerpen. "Dit voorstel werd wel al afgetoetst met de betrokken partijen en ze begrijpen de ernst en de noodzaak van de vraag."

Boom, Rumst en provincie Antwerpen zijn plan genegen

"We zijn de aanvraag genegen", meldt het provinciaal recreatiedomein De Schorre in een persbericht. "Het festival heeft een grote impact op het toerisme in de provincie Antwerpen en in gans Vlaanderen. Door het voortbestaan van het festival te ondersteunen, verzekeren we ons van een positieve toekomst voor zowel WEAREONE.world (red. de organisatie achter Tomorrowland) als de toeristische actoren, horeca en leveranciers."

Ook de gemeentebesturen van Boom en Rumst zeggen de economische noodzaak te begrijpen en niet weigerachtig te staan. "De aanvraag om Ă©Ă©nmalig een derde weekend te organiseren -ter compensatie van vier gemiste weekends in 2020 en 2021- lijkt ons zeker een faire vraag en zal grondig onderzocht worden wanneer de toelating wordt gevraagd. Goede afspraken omtrent mobiliteit en geluid lijken eens te meer van belang", klinkt het in een persbericht.

Meest gelezen