Staking bij afvalbedrijf Renewi: personeel ontdekt "spionagecamera"

80 werknemers van afvalbedrijf Renewi in Houthalen-Helchteren hebben vandaag het werk neergelegd. Ze waren boos omdat er een soort van spionagecamera was ontdekt in een vrachtwagen. Daardoor is er in 7 gemeenten geen afval opgehaald. 

De werknemers van het afvalbedrijf hebben vandaag vernomen dat er een soort van spionagecamera was ontdekt in een vrachtwagen. Die had het bedrijf geplaatst in de cabine van een vrachtwagen omdat er een intern onderzoek werd gedaan naar 1 bepaalde werknemer. Dat meldt Het Belang van Limburg. 

Jeroen Vleugels van de socialistische vakbond: "De werkgever had bepaalde vermoedens over deze ene werknemer, maar wilde die ook bevestigd zien, het was voor hen niet anders mogelijk om die vermoedens om te zetten in bewijzen." Het personeel en de vakbond vinden het wel erg verregaand om een camera te plaatsen zonder het medeweten van het personeel. "De mensen hebben een contractuele verplichting naar elkaar toe, en de rest is toch wederzijds vertrouwen? Ze vinden het verregaand dat zulke spionagetechnieken worden toegepast. Ze zitten ook met veel vragen. Is dit de eerste keer? Is dit nog gebeurd? Ben ik al onderzocht of betrokken geweest in een onderzoek?"

Ze vinden het verregaand dat zulke spionagetechnieken worden toegepast. 

Jeroen Vleugels, socialistische vakbond

Veiligheid primeert

De directie van Renewi heeft begrip voor de twijfels en de vragen. Maar benadrukt dat de zaken zo gelopen zijn om de veiligheid te waarborgen. "De persoon waar het hier over gaat heeft vandaag zijn ontslag gekregen, omdat er wel degelijk problemen waren met de veiligheid. Er moest dus absoluut ingegrepen worden", volgens regiodirecteur Jan Pijls. Er is volgens hem ook niets onwettigs gebeurd. "Wij hebben een camerabeleid binnen de firma, dat beleid is materie voor de ondernemingsraad. In dit geval gaat het om een onderzoek naar 1 specifieke persoon, en daar hebben wij de nodige onderzoeksmiddelen moeten inzetten om de nodige vaststellingen te doen." 

De persoon waar het hier over gaat heeft vandaag zijn ontslag gekregen, omdat er wel degelijk problemen waren met de veiligheid.

Jan Pijls, regiodirecteur

In het verleden zijn er nog gesprekken geweest met de persoon in kwestie, volgens Pijls, en ook enkele kansen gegeven. "Maar op een bepaald moment moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Afscheid nemen van een collega is altijd moeilijk, maar ik denk dat de veiligheid primeert." 

Morgenvroeg zullen directie, vakbond en personeel opnieuw samenkomen en zal de directie nog meer uitleg geven. Dan zal bekeken worden of het personeel weer aan de slag gaat. 

Meest gelezen