POLL. Nog 2 seconden oranje voor verkeerslicht op groen springt?

Als de verkeerslichten tussen rood en groen even op oranje springen, leidt dat tot vlotter verkeer op kruispunten. Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitswetenschapper Brent Spelmans (UHasselt).

jom

Zogenaamd start-oranje bestaat onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. “Het oranje licht brandt dan in combinatie met het rode licht en waarschuwt bestuurders dat het groene licht eraan komt”, legt Brent Spelmans uit.

Voor zijn masterthesis nodigde hij 47 mensen uit om het systeem te testen in een rijsimulator. Ze kregen twee seconden start-oranje te zien voor het groene lichtsignaal en dat leverde gemiddeld een tijdswinst van 1,1 seconde op. De capaciteit van kruispunten zou daardoor met 6 procent vergroten. “Het huidige systeem - rood-groen - zorgt voor tijdverlies. Bestuurders hebben tijd nodig om te reageren op groen licht”, aldus Brent Spelmans. “Met start-oranje gaat deze reactietijd al in vóór het groen wordt.”

Toch is bijkomend onderzoek nodig. Volgens professor Tom Brijs (Instituut voor Mobiliteit) moet vooral de verkeersveiligheid onderzocht worden. “Een belangrijk argument tégen start-oranje is de vrees dat vroegtijdig vertrekkende bestuurders in aanvaring komen met andere weggebruikers die op het laatste moment het kruispunt oversteken in de andere richting.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer