Viroloog Steven Van Gucht over lage vaccinatiegraad in Brussel: "Veel overlijdens hadden vermeden kunnen worden"

Brussel betaalt een zware tol voor de lagere vaccinatiegraad: besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens liggen er een pak hoger dan in de rest van het land. "Veel van die overlijdens hadden vermeden kunnen worden", zei viroloog Steven Van Gucht op een digitaal persmoment. Hij roept politici ook op om positiever te communiceren over de overblijvende coronamaatregelen. "Daar is wel degelijk nog een draagvlak voor."

Het Brussels Gewest is goed voor een derde van alle coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de afdelingen intensieve zorg. Gerekend vanaf 1 augustus telt de hoofdstad in verhouding met Vlaanderen ook bijna vier keer zoveel coronadoden. Kortom, die cijfers liggen bijzonder hoog. 

De oorzaak is bekend: de lagere vaccinatiegraad (zie de grafiek hieronder). "Veel van die overlijdens hadden vermeden kunnen worden met een betere vaccinatiegraad", zegt Van Gucht dan ook.

Om de situatie te verbeteren wil Brussel vanaf oktober de coronapas verplichten voor onder meer de horeca. Maar of dat een grote impact zal hebben op de vaccinatiegraad, betwijfelt Van Gucht. Hij is persoonlijk ook geen grote voorstander. "Dat kan een 'quick-win' opleveren, maar je kweekt daarmee geen vertrouwen in vaccins. De coronapas moet in de eerste plaats ingezet worden om de veiligheid te verhogen voor risicovolle activiteiten, niet om vrijheid te in te perken."

Zo'n 75 procent van de mensen die in het ziekenhuis belanden met COVID-19, zijn niet of slechts gedeeltelijk gevaccineerd, zo blijkt uit de laatste cijfers. Een kwart is wel volledig gevaccineerd. Maar Van Gucht wil daarbij benadrukken dat het vooral om oudere, kwetsbare mensen gaat, en dat de helft van hen vanwege andere gezondheidsproblemen in het ziekenhuis wordt opgenomen, maar daar positief test bij screening. De ongevaccineerde patiënten zijn doorgaans een stuk jonger.

"Communicatie over maatregelen moet anders"

De algemene coronacijfers evolueren op dit moment niet veel: het aantal besmettingen daalt een beetje, het aantal ziekenhuisopnames stijgt lichtjes. Van Gucht noemt de kleine daling bij de besmettingscijfers een gunstig teken, maar de verwachting is nog steeds dat in de loop van dit najaar de cijfers zullen stijgen. Al is het moeilijk om te voorspellen hoe hoog de piek zal worden.

Het is belangrijk dat we positief blijven communiceren over mondmaskers en dat we niet continu zeggen dat we niet vrij zijn

Steven Van Gucht

Volgens Van Gucht is het dan ook geen goed idee om nu alle coronamaatregelen overboord te gooien. "Er is wel degelijk nog draagvlak voor de overblijvende maatregelen", zegt hij. "Het is belangrijk om daarop in te zetten. Met een beperkt aantal maatregelen kunnen we de curve onder controle houden. De modellen tonen dat ook aan. Je hoeft niet naar een nieuwe lockdown te gaan."

"Maar het is wel belangrijk dat we positief blijven communiceren over mondmaskers en dat we niet continu zeggen dat we niet vrij zijn. We hebben veel vrijheid. De communicatie daarover moet veranderen. Een mondmasker is vervelend, maar het laat wel toe om zaken vrij te organiseren. Het is zoals een gordel in de auto. Dat is geen inperking van onze vrijheid, maar dat doen we voor onze veiligheid." 

Meest gelezen