Ritzau Scanpix

Brusselaars die terugkeren uit Europese rode zone moeten 10 dagen in quarantaine

Inwoners van het Brussels Gewest die terugkomen uit een rode zone binnen de Europese Unie of het Schengengebied, en die niet tegen corona gevaccineerd zijn of geen herstelcertificaat hebben, zullen vanaf volgende week vrijdag 10 dagen in quarantaine moeten gaan. De maatregel is bedoeld om de stijgende ziekenhuisopnames in Brussel een halt toe te roepen.

Volgens de federale richtlijnen moeten ongevaccineerde landgenoten die terugkeren uit een rode zone binnen de Europese Unie of het Schengengebied (of uit een rode zone op de witte lijst van niet-Europese landen), een test ondergaan op de eerste en zevende dag na hun terugkeer.  

Het gewest Brussel gaat een stap verder, en verplicht zijn inwoners ook 10 dagen in quarantaine te gaan. Al kan die quarantaine wel worden ingekort als de uitslag van de test op dag zeven negatief is. 

Dat Brussel die bijkomende maatregel neemt, heeft te maken met het oplopende aantal ziekenhuisopnames door covid in het gewest. Zo is ruim één op de vier patiënten in de Brusselse ziekenhuizen (28 procent) covid-patiënt. Ook op de afdelingen intensieve zorg nemen zij ruim één op de vier bedden in (25,65 procent).    

Door ongevaccineerde reizigers te verplichten in quarantaine te gaan, hoopt de Brusselse overheid de druk op de ziekenhuizen te verlichten. De maatregel gaat in op vrijdag 17 september.

Meest gelezen