Archeologen ontdekken zeldzaam standbeeld van Romeinse keizer Hadrianus in Turkije

Archeologen hebben in de stad Aydin, in het westen van Turkije, een zeldzaam standbeeld van de Romeinse keizer Hadrianus ontdekt. Het beeldhouwwerk meet 2,5 meter hoog en dateert uit de tweede eeuw na Christus. Volgens de directeur van de archeologische site is het “een van de zeer weinige exemplaren in de wereld”.

Sinds 2015 keren archeologen de oude stad Alabanda binnenstebuiten. Dat heeft nu geloond: bij opgravingen in het oude parlementsgebouw, een van de grootste parlementsgebouwen in het land, werden fragmenten opgegraven van het marmeren beeld van de Romeinse keizer Hadrianus.

Vermoedelijk werd het beeld rond het jaar 120 in zes delen naar de streek gebracht. Hadrianus regeerde van 117 tot 138 en wordt als een van de belangrijkste Romeinse keizers beschouwd. Onder zijn heerschappij bereikte het Romeinse rijk zijn grootste omvang, van de grens van het voormalige Caledonia in Schotland tot aan de grens van het vroegere Parthische rijk in het Midden-Oosten.

Ali Yalcin Tavukcu, de directeur van de archeologische site in Aydin, is opgetogen: “We zijn erg blij dat we dit beeld hebben gevonden. Op de site zijn nog verdere opgravingen aan de gang, die meer spannende vondsten beloven.” Als de restauratie voltooid is, zal het 1900 jaar oude beeldhouwwerk waarschijnlijk in het Aydin-museum worden tentoongesteld.

Meest gelezen