Brussels Airport

Brussels Airport test drones om vogels op luchthaven te volgen en desnoods te verjagen

Brussels Airport en de luchtverkeersleiding skeyes testen momenteel het gebruik van drones om de vogels op het luchthaventerrein in het oog te houden en desnoods te verjagen. 

Een luchthaven is geen verboden terrein voor vogels, maar ze moeten wel goed in het oog gehouden worden. Want een bird strike (een botsing met een vogel) kan fatale gevolgen hebben voor een landend of opstijgend vliegtuig. Het is de taak van de Bird Control Unit om de vogels te monitoren en desnoods naar een andere plaats te verjagen. De eenheid verplaatst zich met voertuigen, maar die kunnen niet tot in elk hoekje van het luchthaventerrein geraken. Een drone kan dat wel. 

Het testen van de drones begon op 9 september en zal enkele dagen duren. Drones zijn in normale omstandigheden verboden op en rond de luchthaven. Een verdwaalde drone kan namelijk gevaarlijke situaties voor het luchtverkeer creëren, net zoals vogels dus. Om de mogelijkheden van drones te verkennen, gebeuren de testvluchten in veilige omstandigheden, zo verzekert Brussels Airport. 

De drone wordt gebruikt voor monitoring, inspectie en om de plaatsen waar vogels en andere dieren zich bevinden in kaart te brengen. De drone is ook uitgerust met een luidspreker die de geluiden van roofvogels nabootst. Zo werkt het toestel als een natuurlijk afschrikmiddel om de vogels op afstand te houden. Met de testen wil Brussels Airport nagaan of het gebruik van een drone voor deze taken de efficiëntie kan verhogen. Tegelijk onderzoeken ze hoe een drone veilig kan worden ingezet tijdens de normale bedrijvigheid op  de luchthaven. 

Meest gelezen