© AP, Patrick De Roo

Antwerpse choreograaf is brein achter opvallende Beyoncé-act: “Ik wist niet dat ze zwanger was”

De zwangere Beyoncé sloeg de hele muziekwereld met verstomming op het gala van de Grammy Awards. Er kwamen superlatieven tekort nadat de Amerikaanse superster iedereen verbaasde met een uniek optreden. De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is de man achter het visuele spektakel. “Ik was haar proefpersoon”, vertelt hij aan Studio Brussel.

bap

Elk jaar zorgen supersterren voor indrukwekkende optredens tussen de prijsuitreikingen en dat was dit jaar niet anders. De ondertussen zwangere Beyoncé verstomde het publiek met haar performance van de nummers ‘Love Drought’ en ‘Sandcastles’. Zo hard zelfs dat de Britse zangeres Adele haar award voor ‘Beste Album’ wilde geven aan Beyoncé.

Sidi Larbi Cherkaoui is de man achter dat indrukwekkende optreden. De Antwerpse choreograaf en Beyoncé zijn geen onbekenden voor elkaar. Hij sloeg vorig jaar de handen in elkaar met de zangeres voor een benefietconcert van de streaming website Tidal. De samenwerking verliep zo vlot dat de twee opnieuw besloten om samen te werken. Ditmaal voor de Grammy’s, ’s werelds belangrijkste muziekprijzen.

Rust en kracht

“Het was erg aangenaam en leerrijk om met haar en haar hele artistieke crew te werken”, vertelt Cherkaoui aan De Morgen. “Het is heel bijzonder voor mij om dit unieke moment in haar leven, haar zwangerschap, mee te mogen choreograferen.”

Voor de microfoons van Studio Brussel heeft de choreograaf het over hoe de samenwerking tot stand kwam. “Voor de act waren Beyoncé en haar team geïnspireerd door werk dat ze al gezien hadden van mij. Daarin zochten ze een zekere poëzie, een manier om de thema’s die ze belangrijk vonden te verenigen. De act moest rust en kracht uitstralen. Het moest iets spiritueels zijn en gaan over het doorgeven van waarden en ervaringen van de ene generatie op de volgende.”

Cherkaoui vroeg zich af waarom er zo’n zachte aanpak gehanteerd moest worden tijdens de repetities. Toen de waarheid aan het licht kwam, viel hij uit de lucht. “Ik ken Beyoncé als een heel energieke danseres, dus verraste de vrij zachte aanpak. Tot ik ontdekte dat ze zwanger was. Ik zei haar, nu begrijp ik het. Ze antwoordde dat ze het bewust zo wou aanpakken.”

Het moment suprême van de voorstelling vond plaats toen Beyoncé balanceerde op een stoel. Cherkaoui heeft bij dat onderdeel gemerkt dat ze een controlefreak is. “Ze weet heel goed wat ze wil en ze is heel duidelijk. Ook de opmerkelijke dans met de stoel was een idee van haar. Ik heb die stoel wel als eerste getest. Ik was haar proefpersoon, maar ze is nooit in gevaar gekomen.”

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER