Politiemannen droegen een grote Amerikaanse vlag tijdens de herdenking op Ground Zero in New York. ©  REUTERS

Sobere plechtigheid en scherpe woorden voor Trump-aanhangers op herdenking 9/11: “Gevaar voor ons land groeit ook van binnenuit”

Het was 8.46 uur lokale tijd en een allesomvattende stilte daalde neer over Ground Zero in New York. Het was gisteren een sobere herdenking van de aanslagen van 11 september, die twintig jaar geleden aan bijna drieduizend mensen het leven kostten. De woorden van de toenmalige president George W. Bush waren scherp. “Zoveel van onze politiek vandaag speelt rechtstreeks in op woede, angst en rancune. Dat laat ons bezorgd achter over onze natie, en onze toekomst samen.”

Tom Le Bacq

Op het tijdstip waarop het eerste vliegtuig zich twintig jaar geleden in de torens van het WTC boorde, begon gisteren in de VS de herdenking van de terreuraanslagen. Het was iets over 15 uur Belgische tijd (8.46 uur in New York). Politiemannen, militairen en brandweerlui droegen een grote Amerikaanse vlag, en een koor zong het Amerikaanse volkslied. Daarna volgde een eerste minuut stilte en werden de namen afgeroepen van de 2.977 mensen die die dag om het leven kwamen door terreur. Daarbij ook de naam Patrice Braut, die in 2001 op de 97ste verdieping van de noordelijke WTC-toren werkte. Hij was de enige Belg die omkwam bij de aanslagen.

Tijdens de plechtigheid werden de namen van de 2.977 slachtoffers voorgelezen.  ©  AFP

Eén grote afwezige

Bruce Springsteen speelde het nummer . ©  REUTERS

Op de tijdstippen van de verschillende andere aanslagen die op 11 september 2001 plaatsvonden, werd elke keer een minuut stilte gehouden. Op het moment dat de torens instortten, op het tijdstip dat een vliegtuig neerstortte op het Pentagon, en op het moment dat in een veld vlak bij Shanksville Pennsylvania het vliegtuig crashte dat op weg was naar het Capitool. Bruce Springsteen speelde het nummer I’ll see you in my dreams.

Alle nog levende oud-presidenten waren aanwezig, behalve Donald Trump. George W. Bush, die president was op de dag van de aanslagen en nadien de oorlog in Afghanistan startte, was scherp in de speech die hij gaf in Shanksville. “Als we het over de eenheid van de Verenigde Staten hebben, dan lijken die tijden ver vervlogen. We zien steeds meer dat het gevaar voor ons land niet alleen van buiten de grenzen komt, maar dat het ook groeit van binnenuit”, zei hij. “Er is weinig verschil tussen de extremisten in andere landen en de gewelddadige extremisten hier bij ons.”

George W. Bush was scherp in de speech die hij gaf in Shanksville. ©  AFP

Hij verwees daarmee expliciet naar de Trump-aanhangers die in januari het Capitool bestormden. “In hun overtuiging om nationale symbolen te besmeuren, zijn ze de kinderen van dezelfde foute gedachten.”

LEES OOK: Terreurexpert Kenneth Lasoen, 20 jaar na 9/11: “Al Qaeda zit al jaren op iets groots te broeden.”

Trump richting 2024

Bush gaf Trump nog een sneer door te zeggen dat er “kwaadaardige krachten aan het werk zijn die elk meningsverschil tot een conflict doen uitgroeien, en elk conflict tot een cultuurclash. Zoveel van onze politiek vandaag speelt rechtstreeks in op woede, angst en rancune. Dat laat ons bezorgd achter over onze natie, en onze toekomst samen.”

Trump zelf bezocht op de dag van de herdenkingen de politie van New York. ©  AP

Een derde herdenking was er in Arlington,in Virginia. Daar vloog twintig jaar geleden een gekaapt vliegtuig in het gebouw van het Pentagon.

Trump zelf bezocht op de dag van de herdenkingen de politie van New York. Daar liet hij duidelijk verstaan dat hij in 2024 weer kandidaat wil zijn om president te worden. “Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar je zal blij zijn met het antwoord”, antwoordde Trump toen iemand hem het vroeg.