Dennis Vansant in zijn Belgische biercafé in Kopenhagen. ©  Dennis Vansant

Antwerpse cafébaas in coronavrij Kopenhagen: “Denen doen gewoon wat de overheid hen vraagt”

Kopenhagen -

In Denemarken lijkt corona voorbij te zijn. Sinds vrijdag zijn daar bijna alle coronabeperkingen opgeheven. Antwerpenaar Dennis Vansant, eigenaar van twee Belgische biercafés in Kopenhagen, zag hoe de Denen naar het normale leven terugkeerden met behulp van de coronapas. “België is zoals gewoonlijk weer rijkelijk laat.”

bvb

In België is het afbouwen van de coronaregels momenteel groter nieuws dan in Denemarken. “Het is hier eigenlijk al een paar weken weer zoals normaal”, zegt Dennis Vansant vanuit zijn café in Kopenhagen, dat hij al drie jaar runt. De Denen hoeven geen coronapas meer te tonen, geen mondmaskers meer te dragen en ook van het testen zijn ze verlost. Alleen handen wassen doen ze nog fanatiek. Hoe hebben ze dat in Denemarken voor elkaar gekregen? “Denen hebben vertrouwen in hun beleidsmensen”, zegt Dennis, die afkomstig is van Heist-op-den-Berg. “Ze doen gewoon wat de overheid hen vraagt.”

“De Denen zijn er vanaf het eerste moment duidelijk over geweest: ‘We doen dit samen’. De algemene stemming was voornamelijk: als we nu even doorbijten met strenge regels, dan plukken we daar later de vruchten van.” Denemarken ging bij het begin van de pandemie als tweede land in Europa in lockdown. Vervolgens waren ze snel met het invoeren van de coronapas. De rol daarvan was belangrijk volgens de cafébaas. “Mensen voelden zich veilig op café, omdat ze wisten dat alle aanwezigen recent waren getest of gevaccineerd.”

LEES OOK: Denemarken heft alle coronamaatregelen op: virus “geen bedreiging meer”, ondanks stijgend aantal hospitalisaties

Ook tegenkanting

Natuurlijk was er ook wel tegenkanting, aldus Vansant. “Maar zelfs de grootste criticasters konden de cijfers niet ontkennen.” De maatregelen hadden effect en dat was te zien in de besmettingscijfers. De positieve houding van de Deense overheid was hierbij ook essentieel. “Ze organiseerden letterlijk persconferenties om te zeggen: ga zo door, we zijn goed bezig!” Ook kwam de communicatie in Denemarken vanuit één richting. De Belgische cafébaas slaakte een zucht toen hij hoorde van de invoering van de coronapas in Brussel. “Wat een geklungel als je dit op de ene plek wel invoert en elders niet. Zoals gebruikelijk is België er ook rijkelijk laat mee.”

Wat kan de Belgische overheid dan van Denemarken leren? “Meer positief en eenduidig zijn”, vindt Dennis Vansant. “Als ik Belgen hoor, dan is het toch weer altijd kommer en kwel. Mensen zijn het beu dat het nooit eens op een positieve manier kan.” De cafébaas is trots op zijn roots en weet zelf ook alles van de gebruikelijke Vlaamse koppigheid, maar hij begrijpt de discussie over de coronapas en persoonlijke vrijheid niet. “Dit gaat niet over je eigen vrijheid, maar over die van anderen.”

LEES OOK: De Croo: “Mondmasker op sommige plaatsen niet meer nodig”

Toch is het moeilijk om België en Denemarken te vergelijken. Zo zijn de Denen van nature goed in afstand houden. “Als buitenlanders maken wij hier weleens de grap: na de anderhalve meter gaan we weer terug naar de gebruikelijk vijf meter.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER