Direct naar artikelinhoud
NieuwsMarc Van Ranst

‘Pure pesterijen’: nieuw proces tegen Marc Van Ranst wordt behandeld in oktober

Marc Van Ranst stond maandag opnieuw voor de rechtbank in Mechelen na een nieuwe klacht van Willem EngelBeeld Photo News

Het nieuwe proces dat werd aangespannen door de Nederlandse coronascepticus Willem Engel tegen professor-viroloog Marc Van Ranst zal behandeld worden op 28 oktober. Dat is maandag op de rechtbank in Mechelen overeengekomen door de verschillende partijen.

Drie dagen nadat Van Ranst zijn eerste overwinning had behaald tegen Engel en de rechtbank zich onbevoegd had verklaard om de eerste aanklacht van laster te kunnen behandelen omdat er sprake was van een drukpersmisdrijf, stond de viroloog uit Willebroek maandag opnieuw voor de rechtbank in Mechelen na een nieuwe klacht van de Nederlander. Volgens diens advocaat Michael Verstraeten had Van Ranst de Nederlander opnieuw een virusontkenner genoemd. Deze keer in een interview op televisie, in tegenstelling tot de eerste keer. Toen had hij dat gedaan in enkele Nederlandse dagbladen.

“Dit worden pure pesterijen”, zei de viroloog over de nieuwe aanklacht van Engel. Diens raadsman spreekt dat tegen. “Het is een pure principezaak over wat kan en niet kan”, verduidelijkt meester Verstraeten. “Zeggen dat mijn cliënt een virusontkenner is en dat hij zich nadien verschuilt achter het hof van assisen is er gewoon over.” Eerder liet Van Ranst al weten dat hij de reeks nieuwe klachten van de Nederlander beu is. 

Video wordt geladen...

“Ik ben hier compleet tegen mijn goesting”, aldus Van Ranst “Maar ik kan hier spijtig genoeg weinig aan veranderen.” Vrees voor de uitkomst van het nieuwe proces heeft Van Ranst niet. Naar eigen zeggen heeft hij er alle vertrouwen in. Hij vroeg vandaag conclusietermijnen zodat hij de argumentatie van zijn verdediging kan neerpennen. Die tijd kreeg hij uiteindelijk ook toegekend. Van Ranst heeft hiervoor nu tijd tot 11 oktober. Nadien zal de advocaat van Engel twee weken de tijd krijgen om schriftelijk te reageren op de argumentatie van Van Ranst. 

Donaties

Drie dagen later, op 28 oktober, zal de zaak dan worden behandeld door drie rechters. Voor het proces werd een uur uitgetrokken. Inmiddels raakte ook al bekend dat er een derde aanklacht werd neergelegd tegen de viroloog voor schriftvervalsing. “Dit doen ze enkel om mijn leven zo lastig mogelijk te maken en allicht enkel om nieuwe donaties te kunnen krijgen”, besloot Van Ranst. Meester Verstaeten repliceerde: “Dit heeft helemaal niets met donaties te maken. Mijn cliënt strijdt enkel een bepaalde strijd.”