© ATV

Kalmthoutse Heide zet dan toch eerste stap om Nationaal Park te worden: kandidatuur op het nippertje ingediend

Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek, Wuustwezel -

De kogel is dan toch door de kerk. Grenspark Kalmthoutse Heide stelt zich kandidaat om Nationaal Park te worden. Het is wel een ‘ja, maar’ geworden. “Er zijn voorwaarden”, stelt voorzitter Martin Groffen van het Grenspark.

LEES OOK: Kalmthoutse Heide wil Nationaal Park worden, maar buurgemeenten zijn daar niet blij mee

Het is een moeilijke start geweest, maar Grenspark Kalmthoutse Heide kan zich nu dan toch kandidaat stellen om zich om te vormen tot Nationaal Park. Net op het nippertje, want de kandidaturen moesten ten laatste tegen woensdag 15 september worden ingediend bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het dossier krijgt de steun van Kalmthout, Essen, Stabroek en Brasschaat en tal van andere partners. “We zijn blij dat we deze stap kunnen zetten. Zo werken we verder aan een mooi en robuust natuurgebied met belangrijke kansen voor toerisme en lokale economie. We hebben ook goed geluisterd naar de feedback die is geformuleerd en hebben onze plannen daarop aangepast”, stelt Groffen.

Extra jaar

Er ontstond de voorbije weken ongerustheid over eventuele uitbreidingsplannen van Grenspark Kalmthoutse Heide. “De plannen zijn samen met gemeentebesturen bijgestuurd om tegemoet te komen aan deze bezorgdheden. Daarom dienen we enkel het huidige gebied in voor de selectiefase van Nationale Parken.”

“Erkent de Vlaamse overheid deze kandidatuur, dan hebben we een jaar de tijd om de plannen te concretiseren en een definitieve kandidatuur voor te stellen. Daarbij wordt uiteraard de feedback van alle betrokkenen ter harte genomen.”

Europees beschermd

Het Grenspark Kalmthoutse Heide is momenteel een uitgestrekt natuurgebied van 6.000 hectare, gelegen op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Aan Nederlandse zijde is het gebied al eerder erkend als Nationaal Park. Het Grenspark is bovenlokaal bekend als natuurgebied en staat voor veel mensen synoniem voor natuur in Vlaanderen.

Het Grenspark kent een divers landschap van vennen, natte heide, droge heide en bossen, het is een hotspot voor biodiversiteit met onder andere meer dan duizend soorten nachtvlinders, tal van zeldzame vogelsoorten zoals de nachtzwaluw en ook rijk aanbod aan specifieke flora. Daarom is het gebied Europees beschermd onder Natura 2000.  (ella)

www.natuurenbos.be/nationaleparkenvlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER