Direct naar artikelinhoud
Bellen metRosa van Gool

Italianen moeten al langer met een coronapas het restaurant in: hoe gaat dat daar?

Een lerares moet bij het betreden van de middelbare school waar ze werkt haar 'green pass' laten zien.Beeld AP

De discussie over de uitbreiding van de coronapas naar meer sectoren woedt volop in ons land. In steeds meer van de ons omringende landen moet wie een restaurant, bioscoop of theater in wil, een vaccinatie-, herstel- of testbewijs tonen. Dat is ook in Italië al een tijd het geval. Onze correspondent in Rome, Rosa van Gool, vertelt hoe dit uitpakte.

Wat zijn de regels in Italië als het gaat om toegangsbewijzen?

“De green pass, zoals het in goed Italiaans heet, is hier ruim een maand geleden ingevoerd. Voor de horeca en culturele plekken als bioscopen moet je zijn gevaccineerd, uiterlijk een halfjaar geleden zijn hersteld van een besmetting, of maximaal 48 uur geleden negatief zijn getest.”

“Per 1 september is de green pass uitgebreid naar langeafstandstreinen, veerboten en binnenlandse vluchten. Op scholen moet het personeel bovendien een toegangsbewijs laten zien, op universiteiten geldt dit ook voor studenten. Dat kan praktisch nog ingewikkeld worden, maar hoe het gaat uitpakken is nog even de vraag: vandaag begint het schooljaar pas, in delen van Italië.”

Merk je er veel van als zo’n coronacheck-app voor zoveel activiteiten nodig is?

“Ik had dit weekend bezoek, toen hebben we musea bezocht en zijn we naar horecagelegenheden geweest. Bij musea wordt er echt streng op gecontroleerd, in de horeca wisselt het nogal. Sommige horecazaken vragen er niet naar, andere vragen alleen of je de green pass hebt en vinden het prima als je ‘ja’ zegt, en sommige gaan echt de QR-code scannen. Maar over het algemeen wordt deze maatregel vrij serieus genomen.”

Hebben horecaondernemers eronder te lijden?

“Dat lijkt mee te vallen, maar er zijn wel wat factoren die het zicht vertroebelen. Allereerst is het hier nog 30 graden, dus kun je nog steeds buiten zitten, en daar hoef je geen bewijs te laten zien. Daarnaast is het toerisme nog steeds aan het aantrekken. Het zit nog niet op het oude niveau, maar er wordt duidelijk meer gereisd, dus zitten restaurants juist een beetje in de lift. Dus pas in de herfst en winter zal duidelijker zijn of mensen daadwerkelijk wegblijven vanwege de green pass.”

Een reiziger moet haar green pass laten zien op een station in Rome.Beeld EPA

Is de vaccinatiegraad gestegen door het invoeren van de toegangsbewijzen, zoals in Frankrijk leek te gebeuren?

“Niet echt. De vaccinatiegraad is hier vrij hoog, op dit moment heeft 82 procent van de Italianen boven de 12 jaar minimaal één dosis. De laatste loodjes gaan traag, het tempo is gestagneerd, en daar heeft de green pass weinig aan veranderd.”

Hoe staan de Italianen ertegenover?

“Eind augustus was hier veel om te doen. Toen werd er geprotesteerd, een journalist van de krant La Repubblica werd in elkaar geslagen. Toch zijn grote protesten uiteindelijk uitgebleven. Toen het gebruik van de pas werd uitgebreid op 1 september, waren grote demonstraties aangekondigd op treinstations. De wereldpers verzamelde zich er, uiteindelijk bleken er zowat meer journalisten dan demonstranten aanwezig te zijn. Afgelopen weekend werd er ook geprotesteerd in Rome, daar kwamen een paar honderd mensen op af. Dus er zijn wel Italianen die hier fel tegen zijn, maar hun beweging heeft weinig momentum.”

“Bij de meeste mensen proef ik acceptatie. Die willen gewoon graag door met hun leven en denken: als dit blijkbaar nodig is, dan doen we het maar. Veel mensen zijn heel bang voor het virus, omdat het hier begin 2020 zo mis is gegaan. Ik las vanochtend dat er zelfs horecaondernemers zijn die zeggen dat ze méér reserveringen binnen krijgen, omdat gasten het veiliger vinden als ze weten dat iedereen is gevaccineerd of getest. De angst zit diep, daarom zijn mensen best bereid een QR-code te laten zien.”