©  REUTERS

Bayern drukt machteloos Barcelona met neus op de feiten, Wolfsburg-Belgen slepen gelijkspel uit de brand

Eindelijk weer Champions League. De komende maanden staan de beste ploegen uit Europa opnieuw tegenover elkaar. En het is weer helemaal zoals vroeger: in kolkende stadions mét publiek. Welke club mag op 28 mei 2022 in de Gazprom Arena van Sint-Petersburg de beker met de grote oren in de lucht steken? Een overzicht van de groepswedstrijden van dinsdagavond.

Jonas Withouck

Groep E: Barcelona - Bayern München 0-3

Voor Barcelona was de eerste Europese wedstrijd zonder Messi geen cadeau: meteen tegen Bayern München, de ploeg waarvan ze een dik jaar geleden nog met 2-8 verloren. Toen nog mét Lionel Messi en Luis Suarez, nu moeten jongens als Memphis Depay en Luuk De Jong voor de goals zorgen in Camp Nou.

Het verschil tussen beide ploegen werd al snel duidelijk. Iets over het half uur maakte Müller met een gelukje de openingstreffer, in de tweede helft verdubbelde de onvermijdelijke Robert Lewandowski al snel de score. Vijf minuten voor tijd deed Lewandowski de boeken helemaal toe: 0-3.

©  AP

Groep E: Dynamo Kiev - SL Benfica 0-0

Jan Vertonghen stond met Benfica voor de verre verplaatsing naar Oekraïne. Nog een (oude) bekende in de ploeg bij Benfica: Roman Yaremchuk. Iets voor het uur had de ex-spits van AA Gent de openingstreffer op de schoen, maar hij kreeg de bal van dichtbij niet voorbij de Oekraïense doelman.

In de blessuretijd kregen Vertonghen en co nog bijna het deksel op de neus. Gelukkig voor de Rode Duivel werd het doelpunt van Shaparenko afgekeurd voor buitenspel.

©  AFP

Groep F: Young Boys Bern - Manchester United 2-1

Na amper dertien minuten spelen op het veld van het Zwitserse Young Boys Bern had Ronaldo alweer zijn doelpuntje meegepikt. De Portugees trapte een geweldige voorzet van landgenoot Bruno Fernandes aan de tweede paal binnen. De doelman van Young Boys raakte de bal nog, maar kon niet verhinderen dat hij binnen ging.

Het was de 135ste goal van Ronaldo in de Champions League. Daarmee is hij nu nog wat steviger topschutter aller tijden van het kampioenenbal. Zo maakte Ronaldo dinsdag zijn eerste Champions League-doelpunt voor Manchester United sinds 5 mei 2009. Toen scoorde de Portugees twee keer in de halve finale tegen Arsenal:

Wat daarna volgde, was minder voor Manchester United. Na 35 minuten kreeg Wan-Bissaka rood en moesten The Red Devils nog een klein uur met tien verder. De Zwitsers kwamen beter en beter in de wedstrijd en werden daar na 66 minuten voor beloond: Ngalameu maakte gelijk. In de 95ste minuut stak United-aanvaller Jesse Lingard de Zwitsers nog een handje toe. De Engelsman speelde te kort terug, Young Boys-aanvaller Siebatcheu kon profiteren. De Zwitsers kregen wat ze verdienden: drie punten tegen een slap Manchester United.

Groep F: Villareal - Atalanta 2-2

Op het eerste gezicht niet de aantrekkelijkste affiche van de avond, maar Villareal is niet voor niets de Europa League-winnaar en Atalanta werd vorig seizoen niet voor niets derde in de Serie A. Ze maakten er een aangenaam kijkstuk van: 1-1 bij de rust, 2-2 op het einde. Een kwartier voor tijd trapte Arnaut Danjuma (ex-Club Brugge) Villareal op voorsprong, tien minuten later maakte de Duitser Gosens weer gelijk.

Arnaut Danjuma (ex-Club Brugge) scoorde voor Villareal. ©  AFP

Groep G: Sevilla - RB Salzburg 1-1

Het duel tussen Sevilla en Red Bull Salzburg is uitgedraaid op een waar penaltyfestival. In de eerste helft floot de Wit-Russische scheidsrechter Aleksey Kulbakov maar liefst vier penalty’s: drie voor Salzburg, eentje voor Sevilla.

Tussen de 13de en de 37ste minuut kreeg Red Bull Salzburg maar liefst drie penalty’s. Drie keer werd aanvaller Karim Adeyemi foutief afgestopt, drie keer wees scheidsrechter Kulbakov naar de stip. Adeyemi miste zelf eerst en liet het daarna over aan Luka Sucic, die eerst wel wist te scoren maar daarna ook miste.

In minuut 42 was het de beurt aan Sevilla om een penalty te trappen. Ivan Rakitic bleef rustig en zette de 1-1 op het scorebord na een waanzinnige eerste helft.

In de tweede helft kregen we geen penalty’s en ook geen doelpunten meer te zien.

©  REUTERS

Groep G: LOSC Lille - Vfl Wolfsburg 0-0

Een ontgoocheling voor de Belgische fans die over de grens in Rijsel naar de wedstrijd tussen Lille en Wolfsburg gingen kijken. Bij Wolfsburg begonnen zowel Sebastiaan Bornauw, Aster Vranckx als Dodi Lukebakio op de bank. Van de vier Belgen bij Wolfsburg stond dus enkel Koen Casteels aan de aftrap. Ook Lille-middenvelder Amadou Onana begon op de bank.

Aan de overkant stond ook ene Jonathan David. De ex-spits van AA Gent leek de Franse landskampioen op voorsprong te trappen, maar het doelpunt van de Canadees werd afgekeurd door de VAR.

Op het einde kregen we toch nog wat meer Belgen in actie te zien. Bornauw en Lukebakio vielen in voor Wolfsburg, Amadou Onana kwam in de ploeg bij Lille. Doelpunten kregen we spijtig genoeg niet meer te zien.

Koen Casteels hield andermaal zijn netten schoon. ©  ISOPIX

Groep H: Chelsea - Zenit Sint-Petersburg 1-0

Het was uitkijken naar de eerste Champions League-wedstrijd van Romelu Lukaku bij Chelsea. De tegenstander uit Rusland leek wel een taaiere klant dan verwacht. Lukaku werd constant gezocht door zijn medespelers, maar niet gevonden. Tot minuut 66: Azpelicueta zette uitstekend voor, Big Rom kopte aan de tweede paal binnen.

Chelsea bleef nog wel aandringen, maar het bleef bij 1-0. Lukaku trekt zijn ploeg andermaal over de streep.

Big Rom torende boven alles en iedereen uit. ©  EPA-EFE

Groep H: Malmö - Juventus 0-3

Juventus kende geen enkel probleem met de Zweedse kampioen Malmö. Alex Sandro, Paulo Dybala en Álvaro Morata zetten al in de eerste helft de 0-3-eindstand op het scorebord. Zo werd de tweede helft niet meer dan een verplicht nummer.