© Shutterstock

Van deze voedingswaren krijg je net meer honger

Als je honger hebt, durf je al eens sneller naar een koekje of een handvol chips te grijpen. Maar wat blijkt? Die kleine hap kan je net nog hongeriger maken dan voordien. Dat komt omdat sommige voedingswaren de appetijt aanwakkeren in plaats van stillen en laat chips en koekjes daarvan nu net twee uitgelezen voorbeelden zijn.

flb

Heb je het zelf ooit al opgemerkt dat je net meer honger krijgt van dat handvol chips of dat ene koekje? Het zit in elk geval niet tussen de oren, zo blijkt. Time Magazine vroeg aan Dr. Belinda Lennerz, endocrinoloog en onderzoekster aan Harvard Medical School, waarom sommige voedingswaren dat gevoel uitlokken. "Het zicht, de geur of de smaak van sommige voedingswaren triggeren bepaalde reacties in de hersenen. Kleine hapjes van eten zouden de zin in meer net aanwakkeren omdat de beloningsreacties in de hersenen daarbij geactiveerd worden. Een kleine portie van gelijk wat zal daardoor de honger vergroten inplaats van het te verzwakken." Maar volgens Lennerz en andere wetenschappers lokt het ene voedingswaar dat gevoel al meer uit dan het andere.

BoosdoenersDe eerste boosdoeners zijn chips, crackers en brood. Het zijn typevoorbeelden van verwerkte koolhydraten waardoor je bloedssuikerspiegel de hoogte inschiet. "Daardoor gaat het lichaam veel insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel te normaliseren", zegt Dr. Lennerz. De insuline zorgt er op haar beurt voor dat het bloedsuiker wordt opgeslagen en daardoor ga je net nog meer zin krijgen in eten. Dat is meteen een van de redenen waarom je op restaurant altijd brood krijgt bij het eten.

Bij pakweg koekjes, taart en snoepjes treedt er een ander proces in werking. Volgens onderzoekers van Yale heeft suiker anders dan andere voedingsstoffen een bijzondere impact op de beloningsreacties in de hersenen. Terwijl de thalamus, hypothalamus en insula normaal tot rust komen eens je hebt gegeten, zorgt de inname van suiker er net voor dat deze actief blijven en daardoor geen signaal aan het lichaam geven dat je voldaan bent.

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat hoe meer je moet kauwen op voedsel, hoe sneller je verzadigd raakt. Ongeveer het slechtste dat je dan kunt eten is bijvoorbeeld magere yoghurt. Hier moet je helemaal niet op kauwen en vaak zitten er toch suikers en verwerkte koolhydraten in. "Hoe sneller je iets kunt inslikken, hoe meer kans je loopt dat je er meer van zult eten", klinkt het devies.

Blijf bovendien ook best weg van lightdrankjes en kunstmatige gezoete snacks. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat vanaf dat het lightproduct de tong raakt, het beloningscentrum in de hersenen wordt geactiveerd en dat verwittigt op zijn beurt het spijsverteringssysteem dat er eten in aantocht is. Maar omdat er daar nooit calorieën aankomen, willen de hersenen dit onevenwicht compenseren door je meer te doen eten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer