Ian Thomas (links) en Michaël Sels (rechts). ©  rr

Ian Thomas geeft veganisme op en komt 15 kilo bij: zijn dierlijke producten dikmakers? Hoofddiëtist UZA geeft uitleg

Antwerpen -

Na meer dan zeven jaar houdt zanger Ian Thomas het veganisme voor bekeken. De afgelopen maanden kwam hij 15 kilo bij. Is het feit dat hij weer vlees, vis, kaas en eieren eet de boosdoener? We vragen het aan Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

LEES OOK: Ian Thomas eet weer vlees en komt 15 kilo bij: veganisme verliest boegbeeld

Over vlees kan diëtist Michaël Sels heel kort zijn. Door opnieuw vlees te gaan eten, kom je waarschijnlijk geen 15 kilo bij. “Als je identiek hetzelfde zou eten en daar vlees aan toevoegt, zou je geen verschil zien”, zegt hij.

Maar iemand die een veganistisch dieet volgt, eet ook geen dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Nu Ian Thomas met die beperkingen gestopt is, kan het ook zijn dat hij andere producten vaker is gaan eten. Zoals bijvoorbeeld kaas, wat relatief veel vet bevat. Zelf gaf Ian Thomas aan dat hij vaker een biertje is gaan drinken en meer is beginnen te snoepen. Dat had hij eventueel ook vegan kunnen doen, maar dan was hij waarschijnlijk tóch bijgekomen volgens de diëtist.

Ian Thomas in 2018 en nu. De zanger is niet veganistisch meer. Hij wil niet meer vervallen in extremen. ©  RR

Marketing

“Veel merken gebruiken het vegan-label vooral als marketing, omdat er het idee heerst dat vegan gezonder is”, zegt Sels. “Maar veganistisch eten is niet per definitie gezonder. Er zijn chips waar nu ineens het label vegan op prijkt, terwijl chips al jaren gemaakt zijn van aardappelen, dus niet van dierlijk voedsel. Deze chips zijn niet gezonder, want er zitten nog steeds zouten en vetten in. Maar het verkoopt, omdat mensen denken dat het gezonder is.”

Wie gezond wil eten, kiest beter voor een vis- dan een veganburger volgens Sels. Kant-en-klare veganburgers zijn hun naam niet waard, vindt hij. “Het is bewerkt voedsel, vaak ook gepaneerd, en het bevat minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld een kabeljauw.”

Michaël Sels. ©  Jan Van der Perre

Toch kun je als vegan volwaardig en verantwoord al je nodige voedingsstoffen binnenkrijgen, concludeert de diëtist. Alleen een supplement voor vitamine B12 zou je moeten slikken als veganist.

Soort van religie

Voor veel mensen is veganisme meer dan alleen gezond eten, volgens Michaël Sels. Veel mensen eten veganistisch voor het klimaat. Bij de productie van dierlijke producten zoals vlees en kaas komt meer CO² en stikstof vrij dan bij het verbouwen van plantaardige producten. Dit kan meer meespelen in de overweging om vegan te gaan eten dan de gezondheid.

De hoofddiëtist ziet dat voedsel voor veel mensen een soort van religie is geworden. “Zoals bij elke religie zie je dat er extremen voorkomen.” En die extremen zijn nu juist een probleem als je er een gezonde levensstijl op na wil houden, weet Sels. Hij ziet vaak dat mensen voor een korte periode bijvoorbeeld vlees of suiker kunnen schrappen, maar dat ze daarna vaak terugvallen en hun dieet weer loslaten. Dan grijpen ze juist meer naar het eten dat ze zichzelf verboden hadden.

Hoe wel gezond eten?

Wat is er dan wel gezond? Gematigdheid is volgens hem het geheim om je gezonde levensstijl vol te houden. Je hoeft niet meteen vlees te schrappen of jezelf eten te verbieden, maar “maak groenten de ster van je bord”, zegt de diëtist.

Op dit moment is gemiddeld zo’n 60% van de eiwitten op ons bord dierlijk en 40% van de eiwitten plantaardig. Wanneer we dit zouden omdraaien, dus 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten, zijn we al heel goed op weg volgens de diëtist. “Dan worden we allemaal een fittere versie van onszelf.”

 (bvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond