Hoeveel kost het om een hond te adopteren? En waar moet je nog op letten? Onze experts geven antwoord

 ©  vrs

Denk je eraan om een hond uit het asiel te adopteren? Dat is mooi, want duizenden beestjes wachten op een nieuwe thuis. Toch moet je beseffen dat dat nieuwe gezinslid geen onbeschreven blad is. Waar let je het best op voor je de stap waagt? Is zo’n asielhond gratis? En kan je zijn naam veranderen? Onze experts geven antwoord.

Christine De Herdt

Waar moet je rekening mee houden als je een asielhond koopt?

“Het is verleidelijk, maar kies nooit een hond omdat hij er alleen maar schattig uitziet”, zegt gedragsbioloog Laura Bangels. “Niet alleen wat jij van de hond verlangt is belangrijk. Ook wat jij de hond te bieden hebt. Een shiba inu bijvoorbeeld ziet er lief uit, maar past niet bij ieder gezin. Ze zijn geen allemansvriend.”

Een tweede punt is tijd. Want die moet je hebben. “Een hond die een hele dag thuis zit, verwacht dat hij ’s avonds iets leuks met zijn baasje kan doen”, zegt Bangels. “Te vaak horen we dat mensen geen tijd hebben om met de hond te gaan wandelen. Dan loopt het vaak mis. Wees dus realistisch.”

Bangels waarschuwt ten slotte ook voor het prijskaartje. “Door broodfokkerij zijn er meer en meer honden in het asiel met gedrags- en medische problemen. De problematiek is soms zo complex dat fysiotherapie en misschien gedragstherapie nodig zijn. De uitgaven kunnen oplopen.”

Word je begeleid bij je keuze in het asiel?

“Voor je een hond kan adopteren, is er bij de meeste asielcentra een uitgebreide procedure”, zegt hondentrainer Danny Semeelen, die in het dierenasiel van Mechelen werkt. “De asielverantwoordelijke zal polsen naar je thuissituatie en levensstijl.” Heb je meer behoefte aan een rustig of veeleer een speels dier? Woon je klein of groot? Die vragen bepalen welke hond het best bij je past.

“Als er amper of niet gescreend wordt, kan het handig zijn om zelf een gedragstherapeut mee te nemen naar het asiel”, zegt Bangels. “Zij pikken signalen op die je als leek niet ziet. Als een hond op zijn rug gaat liggen, zou je kunnen denken dat die geaaid wil worden. En dat kan zo zijn, maar als zijn staart strak aangetrokken is en er veel spierspanning is, wil hij net aangeven dat hij liever met rust gelaten wordt.”

Moet er een klik zijn met de hond?

“Het hoeft niet liefde op het eerste gezicht te zijn”, zegt Bangels. “De band met een hond kan groeien. Het beestje zal je snel als baasje zien als je hem voorziet in zijn basisbehoeften. Het is niet omdat een hond in het asiel niet spontaan naar jou toekomt dat er geen match kan zijn. Dat kan even duren.”

Krijg je extra begeleiding bij een hond met gedragsproblemen?

“De meeste honden hebben een rugzak en dus ook een handleiding. Verschillende asielcentra werken met gedragscoaches. Zij kunnen tips meegeven”, legt Semeelen uit. Bangels: “Bij de zware gevallen, honden die jarenlang verwaarloosd werden, wordt soms in het contract opgenomen dat begeleiding ook nadien nodig blijft. Minimaal zes maanden, maar soms ook langer dan een jaar.”

Is een asielhond gratis?

Afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de hond schommelt de prijs tussen de 125 en 400 euro voor een volwassen dier, inclusief sterilisatie/castratie. Voor een puppy jonger dan zes maanden kan het bedrag oplopen tot 400 euro. In de prijs zitten ook sterilisatie- of castratiekosten. Ook het chippen – een identiteitskaart voor dieren, zeg maar– is inbegrepen. Afhankelijk van asiel tot asiel betaal je ook meer voor een rashond.

De vaste kosten voor brokken, vlooienpreventie, ontwormingsmiddelen en vaccinaties schommelen tussen de 50 en 110 euro per maand, leert de site van de Vlaamse overheid. Een Duitse dog kost daardoor meer dan een chihuahua die zomaar in je handtas past. “Ontwormingspilletjes bijvoorbeeld worden voorgeschreven per gewicht, een kleine hond heeft minder nodig dan een grote”, stelt dierenartsassistente Sarah Hamels.

Maak je na de adoptie meteen een afspraak bij de dierenarts?

“Als alles goed werd opgevolgd in het asiel, kan je er even mee wachten”, zegt Hamels. Bangels beaamt: “In het begin blijf je met de hond zo veel mogelijk thuis. Ontvang geen bezoek en ga er niet mee op vakantie. Veel honden kunnen de stress van het asiel nog niet meteen loslaten. Dat kan weken tot maanden duren.” Ook meteen naar de hondenschool lopen, is geen goed idee, voegt Bangels toe. “En laat het beestje die eerste twee weken niet alleen slapen. Leg desnoods een matras in de living.”

Mag je de naam van je adoptiehond veranderen?

“Als de hond een stamboek heeft (dat zorgt ervoor dat je de herkomst van je hond kent, red.), staat de naam vast”, zegt Sarah Hamels. Maar de officiële naam hoeft niet de roepnaam te zijn. Kortom: je noemt je hond zoals je zelf wil, ook al staat het anders op zijn chip. Bangels: “Voor sommige honden die negatieve associaties hebben gelegd met hun ‘oude’ naam, kies je best een volledig nieuwe.” Het is dan belangrijk om rekening te houden met de klank. Van Bob maak je best niet Pekkie. Maar van Yuna kan je wel Luna maken.

‘Viervoeters, woensdag om 20.35 uur op Play4