De Strangers vonden in de jaren ‘80 hun weg naar ’t Gulden Vlies. © Archief Heemkring E. Goeyvaerts

BLIJVEN PLAKKEN. “’t Gulden Vlies was het eerste café met een discobar in Lint”

Lint -

Van de draaitafel naar het burgemeesterschap, Harry Debrabandere deed het in Lint door in het verleden dj te zijn bij ’t Gulden Vlies. Het café met danszaal betekende veel voor het uitgaansleven van de kleine gemeente.

Filip Spoelders

Debrabandere is sinds 2013 burgemeester van Lint. Maar niet iedereen weet dat hij in de jaren zeventig en tachtig dj was in ’t Gulden Vlies. De parochiezaal op de hoek van de Duffelsesteenweg en de Kinderstraat kwam in 1972 in handen van de familie Verschaeren. Die maakte er een café met danszaal van die tot 1986 het uitgaansleven van de Lintenaar bepaalde.

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

‘t Gulden Vlies in de jaren ‘80. © Archief Heemkring E. Goeyvaerts

“Emiel Verschaeren kocht de zaak voor zijn zonen Fons en Jef. Maar Emiel had echt een oog voor het commerciële aspect. In de jaren tachtig kwamen onder andere Urbanus, Rob de Nijs, Fred Bekky, Luc Caals, De Strangers en Will Ferdy naar de zaal. Ik zie Urbanus nog uit zijn 2CV’tje stappen met twee luidsprekers. Dat was zijn geluidsinstallatie”, haalt Harry de herinneringen op.

Ook Gasten & Leo werden er gespot. © Archief Heemkring E. Goeyvaerts

Ook hij was een vaste gast in ’t Gulden Vlies. “Samen met een vriend hadden we onze eigen De Krak Sjoo. We speelden heel veel in het café en in de zaal. Ik liet mijn installatie er soms drie maanden aan een stuk staan. Voor Lint was ’t Gulden Vlies een openbaring. Het was de eerste zaak met een discobar. We speelden alle genres van muziek, van Deep Purple tot een wals. Ik heb alle singles van mijn periode als dj thuis nog staan.”

Burgemeester Debrabandere, van de draaitafel naar het gemeentehuis. © Filip Spoelders

De zaal werd gebruikt voor vogelshows en handelsbeurzen terwijl veel Lintse verenigingen vast gast waren in het café en de zaal. “Iedere vereniging organiseerde in die periode nog zijn eigen bal. We hadden ook nog zaal ’t Centrum waardoor er het hele jaar door ieder weekend wel een bal was in Lint.”

Huwelijksfeesten

Zowat alle koppels van de generatie van de burgemeester hielden hun trouwfeest in ’t Gulden Vlies. “De trouwfeesten gingen door in de zaal terwijl het café vooraan gewoon open was. Het gebeurde wel eens dat er in het café een polonaise werd ingezet en de gasten door de zaal van het feest trokken. Ondertussen grabbelden ze wat eten van het buffet om het in het café op te eten”, lacht Harry.

Tijdens de dag was ’t Gulden Vlies een gewoon dorpscafé. “Maar wie er binnen kwam, stapte dikwijls terug buiten wanneer het weer licht werd. Een andere bijzonder moment was de jaarmarkt. Het aantal vaten dat er dan werd geledigd, was niet te tellen.”

Het interieur van een gewoon dorpscafé. © Archief Heemkring E. Goeyvaerts

In 1986 was het einde van ’t Gulden Vlies nabij. “Het was altijd plezant in het café. Op de tafels dansen was er geen probleem. Het was spijtig dat het stopte want een stuk van ons uitgaansleven verdween.”

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

De aankondiging voor het oudejaarsfeest eind 1983. © Archief Heemkring E. Goeyvaerts

Het gebouw van ’t Gulden Vlies is nog duidelijk herkenbaar. © Filip Spoelders

De voormalige ingang naar de feestzaal. © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blijven Plakken