Lerarenvakbonden zetten Crevits mes op de keel

© Photo News

De drie onderwijsbonden hebben dinsdag in gemeenschappelijk vakbondsfront een ultimatum aan de Vlaamse regering gesteld in verband met de lerarenloopbaan, waarover op deze Valentijnsdag met minister Hilde Crevits werd overlegd. Tot 10 maart krijgt de Vlaamse regering de tijd om in de nodige financiële middelen te voorzien. “Pas daarna kunnen de inhoudelijke besprekingen over de maatregelen worden aangevat.” De verklaring van dinsdag is ondertekend door vertegenwoordigers van COC, COV, Acod-Onderwijs en VSOA-Onderwijs.

adm

“Leraren in de tweede en derde graad méér les laten geven voor een voltijdse opdracht, louter en alleen om het loopbaanpact te financieren, is voor de onderwijsvakbonden niet alleen onaanvaardbaar, maar ook onbespreekbaar”, heet het. De vakbonden betreuren voorts dat dit gebeurt “zonder de resultaten van een studie taakbelasting en verschillen in taakbelasting tussen de graden af te wachten”.

“De zogenaamde compensatiemaatregelen voor die groep van personeelsleden die meer uren zullen moeten presteren, maken voor hen het werk dan ook niet werkbaarder”, aldus de vakbonden. “Daarnaast zullen er jobs voor tijdelijke leraren verloren gaan. Dit is dé trigger bij uitstek om net niet voor het onderwijs te kiezen.”

“Ook voor het basisonderwijs blijven de voorgestelde maatregelen in het loopbaanpact veel te bescheiden”, menen de vakbonden. “Scholen kreunen onder de zorgdruk door de uitrol van het M-decreet. Complexe onderwijstaken en gedifferentieerd les geven, vragen om professionalisering en om overlegtijd die er niet is. Op termijn moet er werk gemaakt worden van echte investeringen. Het basisonderwijs kan niet blijven leven van beloftes.”

De onderwijsbonden besluiten dat er totaal geen duidelijkheid is “over het kostenplaatje verbonden aan de maatregelen die de loopbaan van leerkracht in Vlaanderen opnieuw aantrekkelijker moet maken”.

“Discussie mag niet gaan over aantal contacturen”

“Het is belangrijk om binnen de moeilijke context, met budgettaire beperkingen, een gesprek over de loopbaan te voeren. Maar wij willen ook binnen die moeilijke context naar oplossingen zoeken”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs na afloop van het Valentijnsoverleg met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

“De discussie mag niet gaan over het aantal contacturen”, aldus Verdyck. “De job van leerkracht is niet beperkt tot lesgeven en het voorbereiden van die lessen. Wij pleiten voor een jaaropdracht waarin alle taken die een leerkracht doet, worden opgenomen. Daarin moet er aandacht zijn voor de startende leerkracht, maar ook voor de oudere leerkracht. Met de mogelijkheid om verder te professionaliseren, of om later een meer coachende rol op te nemen. Werkbaar werk voor elke leerkracht, terwijl schoolorganisatorisch alle taken worden opgenomen, dat moet het uitgangspunt zijn.”

Katholiek Onderwijs Vlaanderen legde dinsdagavond gelijkaardige klemtonen na het overleg. Het vrije net wil voort onderhandelen, maar stelt toch een aantal voorwaarden. Ronduit negatief waren de onderwijsvakbonden. In een gemeenschappelijke verklaring stelden ze de Vlaamse regering voor een ultimatum: tegen 10 maart willen ze duidelijkheid over de financiering van de loopbaanmaatregelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen