© Bart Van den Langenbergh

“769 nieuwe jobs in regio Turnhout na steun voor ontwrichte zone”

Na onder meer de sluiting van de Heinz-ketchupfabriek en een hoop ontslagen bij lampenfabrikant Philips werd de Turnhoutse regio erkend als ‘ontwrichte zone’. Dat geeft bedrijven recht op een lagere loonkost. Met die Vlaamse maatregel werden al 769 extra voltijdse jobs gerecreëerd, meent Voka-Kamer van Koophandel Kempen. Het aantal banen zou dit jaar kunnen oplopen tot 2.000.

In mei 2015 erkende de Vlaamse regering zowel de regio rond Turnhout als die rond Genk als ontwrichte zone. Met de erkenning hoopte de regering de bedrijven na enkele grote herstructureringen tot extra werkgelegenheid te stimuleren.

Concreet voor de Kempen betekent het dat ondernemingen binnen de 40 km rond Turnhout, die investeren in bijvoorbeeld productie-uitbreiding, twee jaar lang een korting van 25 procent krijgen op de bedrijfsvoorheffing van nieuw aangeworven personeel. Volgen Voka levert dat een loonkostvermindering van 4 tot 5 procent op.

“Vandaag zijn er 64 door de overheid ontvankelijk verklaarde Kempense dossiers”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder. “Samen zijn ze goed voor 769 extra voltijdse arbeidsplaatsen. Als de huidige trend zich doorzet, staat de teller eind 2017 op 2.000 extra voltijdse werknemers in het arrondissement Turnhout.”

Aanvankelijk maakten volgens de werkgeversorganisatie maar weinig bedrijven gebruik van deze maatregel door te complexe regels, al zouden die na overleg zijn versoepeld. Ook zouden ondernemers vaak niet afweten van de steunmaatregel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER