Termont na vertrek Siegfried Bracke bij Telenet: "Bent u niet beschaamd?"

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) stapt op bij de adviesraad van telecombedrijf Telenet. Dat meldt hij dinsdagavond op Twitter. "In dit sfeertje van verdachtmakingen was het een goede keuze om ontslag te nemen", zegt partijwoordvoerder Pohlmann. "Siegfried heeft in elk geval zijn punt gemaakt", klinkt het nog. Op de Gentse gemeenteraad werd Bracke hard aangepakt door Gents burgemeester Daniël Termont: "Bent u niet beschaamd?"

adm

“Dienstmededeling. Ik vertrek uit Telenet Adviesraad. Poenschepper? Ik niet. Maar hoeft niet meer voor mij. Geen punt. Punt”, zo klonk de tweet."Mijn ontslagbrief vertrekt morgen", klinkt het voorts.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik ben nooit een poenschepper geweest", verklaarde Bracke dinsdagavond op de gemeenteraad na zijn aankondiging. "En ik wil daar niet hoogdravend over doen, maar voor mij is het mandaat niet essentieel. Maar ik dacht: als ik daardoor het imago van poenschepper krijg, dan hoeft het voor mij niet. Maar vergelijk me niet met Tom Balthazar. Ik heb begrepen dat hij er helemaal mee stopt. Ik kan u aankondigen: ik niet. Ik stap uit Telenet, maar voor de rest blijf ik. Als er iets is waardoor ik met nog veel meer mogelijkheden deze coalitie (het Gentse stadsbestuur, red.) kan bestrijden, dan zal ik dat vanzelfsprekend niet laten liggen. Deze crisis en deze perceptie heb ik omgekeerd tot een opportuniteit."

"Bent u niet beschaamd"Bracke, sinds 2011 lid van de adviesraad, werd sinds maandagavond kritisch bevraagd over zijn aanwezigheid op de adviesraad. Ook op een spoedzitting van de Gentse gemeenteraad dinsdagavond werd hij hard aangepakt door Karin Temmerman en Daniël Termont.

“Bent u echt niet beschaamd? U voert uit wat u ons verwijt.” Dat zei burgemeester Daniël Termont (sp.a) in de Gentse gemeenteraad tegen Siegfried Bracke (N-VA) met betrekking tot zijn functie in de adviesraad van Telenet. “De Tijd meldt dat u daar 12.000 euro forfait en 2.000 per zitting krijgt. (..) Ik ben ook gevraagd maar ik vond dat deontologisch niet verantwoord.”

Ook Karin Temmerman (sp.a) was niet bepaald mals voor de Kamervoorzitter. “Meneer Bracke, u hebt een probleem. U en uw partij zijn zeer slecht geplaatst als het gaat om vergoedingen, en zeker niet als het over transparantie gaat”, zei Temmerman. “U weigert dat (informatie over de vergoeding bij de adviesraad van Telenet, nvdr.) omdat u zegt dat dat niets met uw ambt als politicus te maken heeft. Mij hebben ze ook gevraagd, maar ik heb geweigerd om daar te zitten. Dat is als politicus niet deontologisch verantwoord. U bent de eerste burger van het land. Transparantie voor iedereen maar niet voor mij, dat is wat u wil.”

"Geen niveau"

"Ik vind dat van geen niveau. Ik vind dat plat. Maar als ik ze daardoor (door op te stappen, red.) beter kan bestrijden, dan is dat goed", zei Bracke in een reactie tijdens een schorsing op de Gentse gemeenteraad. Hij ontkende dat zijn beslissing een gevolg was van de tussenkomsten van Temmerman en Termont. "Ik zag de perceptie ontstaan", motiveerde hij zijn beslissing, wijzend naar zijn smartphone. Bracke ontkent wel druk vanuit N-VA te ervaren. "Ik heb mijn voorzitter van mijn beslissing ingelicht", was het enige wat hij daarover kwijt wilde.

Termont reageerde na de aankondiging tegen Bracke: "Mag ik u in alle ernst iets vragen? U die graag mensen pijn doet op uw sociale media en in uw stukken, en die er alles aan doet om te proberen het kartel uit elkaar te doen vallen. Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee. Dan bent u geen mens", stelde de burgemeester. "U stapte op (bij Telenet, red.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad", zei Termont.

12.000 euro

Bracke maakte de vergoeding die hij van Telenet ontving niet bekend, omwille van een vertrouwelijkheidsclausule, aldus de Kamervoorzitter op de Gentse gemeenteraad. Peter Vanvelthoven (sp.a) verklaarde dinsdagavond aan Het Belang van Limburg dat hij er indertijd 12.000 euro vaste vergoeding voor kreeg. Bovendien dat het bijwonen van een vergadering 2.000 euro opleverde.

Opstappen

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo stelt zich vragen bij de rol van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. “Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen”, aldus Calvo. De Groen-fractieleider zal de zaak woensdag ook aankaarten tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer.Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is niet mals voor Bracke zijn vorige reactie. “Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij gaan dit straks ook aankaarten want wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen”, legt Calvo uit.

Calvo hoopt dat ook de andere fracties woensdag een duidelijk signaal geven aan Bracke. “Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet”, besluit Calvo.

Calvo (Groen): “Optreden van Siegfried Bracke is echt weinig fraai”

© BELGA

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo stelt zich vragen bij de rol van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. “Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen”, aldus Calvo. De Groen-fractieleider zal de zaak woensdag ook aankaarten tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer.

Tijdens de bijzondere gemeenteraad in Gent over Publipart spaarde N-VA-fractieleider en Kamervoorzitter Siegfried Bracke zijn kritiek op de Gentse meerderheid en met name op de socialisten niet. Maar Bracke kreeg zelf verwijten en kritiek terug over de vergoedingen die hij krijgt als adviseur bij Telenet. Bracke, die eerst had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is niet mals voor Bracke. “Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij gaan dit straks ook aankaarten want wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen”, legt Calvo uit.

Calvo hoopt dat ook de andere fracties woensdag een duidelijk signaal geven aan Bracke. “Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet”, besluit Calvo.

“Is Telenet wel enige adviesraad waarin Bracke zetelt?”

© TP, fvv

© Tom Palmaers

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ook oppositiepartij sp.a wil Kamervoorzitter Siegfried Bracke op de rooster leggen. “Een Kamervoorzitter moet alle Belgen vertegenwoordigen. Kan het dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf (Telenet als onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, red.) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?”, zegt sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir aan Belga.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke trok in Gent mee de discussie aan over Publipart, maar kwam zelf onder vuur te liggen voor de vergoedingen die hij kreeg voor zijn adviseursfunctie bij Telenet. Bracke, die eerst meermaals had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop dinsdagavond via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

Net als Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo wil ook sp.a-fractievoorzitter Meryame Kitir tekst en uitleg van Bracke. “Een Kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land. Kan het dan wel dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?”, vraagt Kitir zich luidop af.

Intussen heeft Bracke wel aangekondigd dat hij opstapt bij Telenet. “Maar dan wil ik wel weten in welke adviesraden en andere organen hij nog zetelt? Is dat wel het enige?”, aldus nog Kitir. Sp.a wil nog niet aandringen op het opstappen van Bracke als voorzitter. “We willen nu vooral vragen stellen. We stellen dit nu vast, maar de vraag is of er nog andere dingen zijn”, aldus Kitir.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER