Termont na vertrek Siegfried Bracke bij Telenet: "Bent u niet beschaamd?"

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) stapt op bij de adviesraad van telecombedrijf Telenet. Dat meldt hij dinsdagavond op Twitter. "In dit sfeertje van verdachtmakingen was het een goede keuze om ontslag te nemen", zegt partijwoordvoerder Pohlmann. "Siegfried heeft in elk geval zijn punt gemaakt", klinkt het nog. Op de Gentse gemeenteraad werd Bracke hard aangepakt door Gents burgemeester Daniël Termont: "Bent u niet beschaamd?"

adm

“Dienstmededeling. Ik vertrek uit Telenet Adviesraad. Poenschepper? Ik niet. Maar hoeft niet meer voor mij. Geen punt. Punt”, zo klonk de tweet."Mijn ontslagbrief vertrekt morgen", klinkt het voorts.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik ben nooit een poenschepper geweest", verklaarde Bracke dinsdagavond op de gemeenteraad na zijn aankondiging. "En ik wil daar niet hoogdravend over doen, maar voor mij is het mandaat niet essentieel. Maar ik dacht: als ik daardoor het imago van poenschepper krijg, dan hoeft het voor mij niet. Maar vergelijk me niet met Tom Balthazar. Ik heb begrepen dat hij er helemaal mee stopt. Ik kan u aankondigen: ik niet. Ik stap uit Telenet, maar voor de rest blijf ik. Als er iets is waardoor ik met nog veel meer mogelijkheden deze coalitie (het Gentse stadsbestuur, red.) kan bestrijden, dan zal ik dat vanzelfsprekend niet laten liggen. Deze crisis en deze perceptie heb ik omgekeerd tot een opportuniteit."

"Bent u niet beschaamd"Bracke, sinds 2011 lid van de adviesraad, werd sinds maandagavond kritisch bevraagd over zijn aanwezigheid op de adviesraad. Ook op een spoedzitting van de Gentse gemeenteraad dinsdagavond werd hij hard aangepakt door Karin Temmerman en Daniël Termont.

“Bent u echt niet beschaamd? U voert uit wat u ons verwijt.” Dat zei burgemeester Daniël Termont (sp.a) in de Gentse gemeenteraad tegen Siegfried Bracke (N-VA) met betrekking tot zijn functie in de adviesraad van Telenet. “De Tijd meldt dat u daar 12.000 euro forfait en 2.000 per zitting krijgt. (..) Ik ben ook gevraagd maar ik vond dat deontologisch niet verantwoord.”

Ook Karin Temmerman (sp.a) was niet bepaald mals voor de Kamervoorzitter. “Meneer Bracke, u hebt een probleem. U en uw partij zijn zeer slecht geplaatst als het gaat om vergoedingen, en zeker niet als het over transparantie gaat”, zei Temmerman. “U weigert dat (informatie over de vergoeding bij de adviesraad van Telenet, nvdr.) omdat u zegt dat dat niets met uw ambt als politicus te maken heeft. Mij hebben ze ook gevraagd, maar ik heb geweigerd om daar te zitten. Dat is als politicus niet deontologisch verantwoord. U bent de eerste burger van het land. Transparantie voor iedereen maar niet voor mij, dat is wat u wil.”

"Geen niveau"

"Ik vind dat van geen niveau. Ik vind dat plat. Maar als ik ze daardoor (door op te stappen, red.) beter kan bestrijden, dan is dat goed", zei Bracke in een reactie tijdens een schorsing op de Gentse gemeenteraad. Hij ontkende dat zijn beslissing een gevolg was van de tussenkomsten van Temmerman en Termont. "Ik zag de perceptie ontstaan", motiveerde hij zijn beslissing, wijzend naar zijn smartphone. Bracke ontkent wel druk vanuit N-VA te ervaren. "Ik heb mijn voorzitter van mijn beslissing ingelicht", was het enige wat hij daarover kwijt wilde.

Termont reageerde na de aankondiging tegen Bracke: "Mag ik u in alle ernst iets vragen? U die graag mensen pijn doet op uw sociale media en in uw stukken, en die er alles aan doet om te proberen het kartel uit elkaar te doen vallen. Voelt u nu een beetje wat Tom gevoeld heeft? Nee. Dan bent u geen mens", stelde de burgemeester. "U stapte op (bij Telenet, red.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad", zei Termont.

12.000 euro

Bracke maakte de vergoeding die hij van Telenet ontving niet bekend, omwille van een vertrouwelijkheidsclausule, aldus de Kamervoorzitter op de Gentse gemeenteraad. Peter Vanvelthoven (sp.a) verklaarde dinsdagavond aan Het Belang van Limburg dat hij er indertijd 12.000 euro vaste vergoeding voor kreeg. Bovendien dat het bijwonen van een vergadering 2.000 euro opleverde.

Opstappen

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo stelt zich vragen bij de rol van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. “Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen”, aldus Calvo. De Groen-fractieleider zal de zaak woensdag ook aankaarten tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer.Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is niet mals voor Bracke zijn vorige reactie. “Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij gaan dit straks ook aankaarten want wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen”, legt Calvo uit.

Calvo hoopt dat ook de andere fracties woensdag een duidelijk signaal geven aan Bracke. “Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet”, besluit Calvo.

Calvo (Groen): “Optreden van Siegfried Bracke is echt weinig fraai”

© BELGA

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo stelt zich vragen bij de rol van Siegfried Bracke als Kamervoorzitter. “Zeker in deze tijd heeft de Kamer nood aan een voorzitter die ietwat boven het gewoel staat en aan wiens integriteit we niet hoeven te twijfelen”, aldus Calvo. De Groen-fractieleider zal de zaak woensdag ook aankaarten tijdens de conferentie van de voorzitters in de Kamer.

Tijdens de bijzondere gemeenteraad in Gent over Publipart spaarde N-VA-fractieleider en Kamervoorzitter Siegfried Bracke zijn kritiek op de Gentse meerderheid en met name op de socialisten niet. Maar Bracke kreeg zelf verwijten en kritiek terug over de vergoedingen die hij krijgt als adviseur bij Telenet. Bracke, die eerst had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo is niet mals voor Bracke. “Elke vogel zingt zoals hij gebekt is en niemand verbiedt Bracke om stevig oppositie te voeren in Gent. Maar zijn optreden de laatste uren en dagen is echt weinig fraai. Wij gaan dit straks ook aankaarten want wij zijn daar zeer bezorgd over. Nu onze democratie toch wat in woelige tijden verkeert, hebben we een Kamervoorzitter nodig die aan de kar trekt en weet te verenigen”, legt Calvo uit.

Calvo hoopt dat ook de andere fracties woensdag een duidelijk signaal geven aan Bracke. “Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken rond eerlijke en transparante politiek hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig. Ik hoop dat iedereen dat vindt. Want het is ook voor iedereen, voor elke fractie, voor het hele parlement, belangrijk. Wij hopen dat Bracke dit ook tijdig inziet”, besluit Calvo.

“Is Telenet wel enige adviesraad waarin Bracke zetelt?”

© TP, fvv

© Tom Palmaers

thumbnail: null
thumbnail: null

Ook oppositiepartij sp.a wil Kamervoorzitter Siegfried Bracke op de rooster leggen. “Een Kamervoorzitter moet alle Belgen vertegenwoordigen. Kan het dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf (Telenet als onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, red.) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?”, zegt sp.a-Kamerfractieleider Meryame Kitir aan Belga.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke trok in Gent mee de discussie aan over Publipart, maar kwam zelf onder vuur te liggen voor de vergoedingen die hij kreeg voor zijn adviseursfunctie bij Telenet. Bracke, die eerst meermaals had geweigerd de hoogte van zijn Telenet-vergoeding bekend te maken, liet daarop dinsdagavond via Twitter weten dat hij opstapt bij Telenet.

Net als Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo wil ook sp.a-fractievoorzitter Meryame Kitir tekst en uitleg van Bracke. “Een Kamervoorzitter is er voor alle burgers van het land. Kan het dan wel dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?”, vraagt Kitir zich luidop af.

Intussen heeft Bracke wel aangekondigd dat hij opstapt bij Telenet. “Maar dan wil ik wel weten in welke adviesraden en andere organen hij nog zetelt? Is dat wel het enige?”, aldus nog Kitir. Sp.a wil nog niet aandringen op het opstappen van Bracke als voorzitter. “We willen nu vooral vragen stellen. We stellen dit nu vast, maar de vraag is of er nog andere dingen zijn”, aldus Kitir.

(belga)

“Sommige politici verdienen te weinig”

“Het basisloon moet omhoog”, dat stelt politoloog Johan Ackaert. De decaan van de Hasseltse rechtenfaculteit doelt dan wel op de kleinere gemeente. Het loon van politici wordt namelijk berekend op basis van het bewonersaantal.

“Ook in kleine gemeentes werkt een burgemeester 30 tot 40 uur per week. En de vergoedingen die daar tegenover staan, dat is niet voldoende.”

Zoveel krijgen de Limburgse politici voor hun mandaten

© HBVL

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) wil niet zeggen hoeveel hij van Telenet ontvangt voor advies. Patrick Dewael (Open Vld) ook niet, maar kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) heeft daar geen probleem mee. “Een vaste vergoeding van 12.000 euro per jaar plus een aantal keren per jaar 2.000 euro per vergadering”, zegt Vanvelthoven die er intussen is uitgestapt. Ook Bracke stapte dinsdagavond uit de adviesraad van Telenet. Dewael blijft nog aan.

LEES OOK. Bracke stapt uit advies raad van Telenet

De heisa rond de mandaten van de politici blijft nazinderen, maar uiteindelijk is het moeilijk om daar veel conclusies aan vast te knopen. De vergoedingen voor mandaten in de zuivere intercommunales zijn duidelijk: iedereen krijgt 205 euro bruto per vergadering. Maar zodra het om een nv gaat, is alle transparantie zoek. In elk geval zijn er veel nv’s die nauwelijks meer geven dan een intercommunale, zoals Ethias waar de bestuurders 325 euro per vergadering krijgen en dit vijf keer per jaar. De meeste lucratieve zitjes zijn bij Elia (25.000 euro per jaar plus 2.000 euro per vergadering), Telenet (12.000 euro per jaar paar plus 2.000 euro per vergadering) en Nuhma (10.000 euro per jaar).

© ISOPIX

Peter Vanvelthoven (sp.a)

Peter Vanvelthoven is heel open over de vergoeding die hij van Telenet krijgt voor zijn mandaten: 12.000 euro bruto per jaar bij Telenet, plus 2.000 euro per vergadering. “In die adviesraad zitten politici van verschillende partijen”, zegt Vanvelthoven. “Mij hebben ze gevraagd als ex-staatssecretaris van e-government. Ze leggen hun strategieën voor de toekomst voor en wij zeggen dan wat wij daarvan vinden. Ik ben daar intussen uit. Toen ze me vroegen, is er ook niet over geld gesproken. Maar ik neem aan dat de andere politici evenveel krijgen als ik.”

Sinds kort zit Vanvelthoven als bestuurder in een ander beursgenoteerd bedrijf, namelijk in Elia, de beheerder van ons hoogspanningsnet. Hij volgt hier Stevaert op. “Hiervoor krijg ik 25.000 euro bruto per jaar, plus 1.500 euro per zitting. Ook hier zitten politici in van andere partijen, zoals Geert Versnick (Open Vld) en Philip Heylen (CD&V). Uiteraard is dat allemaal goed betaald. Van mij mogen die bedragen ook allemaal bekend zijn.” Wat vindt hij van de regel om elke politicus maar één keer te vergoeden? “Voor een parlementslid of een burgemeester vind ik dat goed. Maar een gemeenteraadslid die ook in intercommunales zit, mag daar ook extra voor worden betaald.” Vanvelthoven is ook een van de acht bestuurders van Nuhma, waarvoor hij 10.000 euro per jaar krijgt.

Wim Dries (CD&V)

Wim Dries, burgemeester van Genk, is ook meteen zeer duidelijk als we naar zijn mandaten vragen. “Ik krijg als voorzitter van Infrax 7.000 euro per jaar bruto, van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) was dat 1.650 euro per jaar, maar nu ik voorzitter ben, is dat iets meer. En van het Agentschap Geografische Informatie van Vlaanderen is dat 1.600 euro per jaar. Maar dat is gestopt. Als ik alles optel dan verdien ik zo’n 5.000 euro netto per maand: 4.200 euro als burgemeester, de rest van mijn mandaten. Van die 5.000 euro draag ik 450 euro af aan de partij.”

Frieda Brepoels (N-VA)

Frieda Brepoels had in 2015 nog 16 mandaten, allemaal betaald. Al volstaat het om een lid te zijn van een directiecomité of van een commissie, of dit telt al als apart mandaat, waardoor het aantal - bij iedereen trouwens - oploopt. “Intussen heb ik nog een zevental mandaten”, zegt Brepoels. Ze is bijvoorbeeld nog voorzitter van De Scheepvaart en ze is een van de bestuurders van Nuhma (10.000 euro per jaar). “De partij heeft me telkens gevraagd om overal in te gaan zitten”, zegt Frieda Brepoels. “Ik doe dit vooral voor mijn netwerk, want als burgemeester is het goed dat je ook in Brussel komt. Dat heeft de stad al veel opgeleverd. Of hoe zou ik anders zaken als de rentmeesterswoning hebben kunnen realiseren? Ook als ik er niet voor zou betaald worden, zou ik die mandaten nog opnemen hoor. Die hele discussie over die postjes is eigenlijk gestoeld op jaloezie. Maar met al mijn mandaten samen, verdien ik nog veel minder dan een Vlaams of een federaal parlementslid hoor. “

© BELGA

Patrick Dewael (Open Vld)

Patrick Dewael is nog altijd adviseur voor Telenet. Hij is nog de enige, samen met Bracke, laat Telenet weten. De adviesraad van vroeger is geëvolueerd naar “bilaterale gesprekken met personen met diverse achtergrond en expertise”, aldus Telenet. Ook Yves Leterme (CD&V) heeft in die adviesraad gezeten.

“Telenet is sinds 2005 een beursgenoteerd bedrijf dat voor 100 procent in private handen is”, reageert Dewael. “Het is dus geen intercommunale, publieke of semi-publieke organisatie. Een volksvertegenwoordiger is zelfs niet verplicht deze opdracht aan te geven bij het Rekenhof. Wat de publieke en semi-publieke organisaties betreft, ben ik wel voor het principe om naast de mandaten ook de bijhorende bezoldigingen openbaar te maken. Maar het loon van advocaten, professoren, boekhouders, artsen en dergelijk vallen daar niet onder.”

LEES OOK: “Sommige politici verdienen te weinig”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer