“Bereid je voor op inflatie in de eurozone door hoge gasprijzen”

Economen waarschuwen dat stijgende energieprijzen de inflatie in Europa dit jaar omhoog zullen duwen. Dat zou het economisch herstel na de pandemie wel eens kunnen vertragen.

Dit jaar zijn de Europese aardgasprijzen al verdubbeld terwijl de winter nog moet aanbreken. Het Noorse Equinor, Europa’s grootste gasleverancier, zei vorige week dat de hoge prijzen tot volgend jaar kunnen aanhouden en er nog enkele prijsschokken kunnen volgen.

De hoge gasprijzen zullen volgens velen ook een merkbaar effect hebben op de inflatie in onze streken. “Bereid je voor op een inflatie in de eurozone door de gasprijzen”, zei Claus Vistesen, econoom bij Pantheon Macroeconomics tegen The Financial Times. Volgens Daniel Kral, een econoom van Oxford, zullen de stijgende energieprijzen “een versnelling van de inflatie binnen de eurozone” teweeg brengen.

De prijs van aardgas begon begin dit jaar te stijgen dankzij verschillende redenen, zoals de lage koers van aandelen van Europese energiebedrijven, de stormen in de VS die de gasexport van Texas dwarsboomden, en de heropening van de economie. Het EU-klimaatbeleid zorgde er ook voor dat de prijzen stegen om het gebruik van aardgas te ontmoedigen.

Totale inflatie klimt boven de 3 procent

Inmiddels is de consumentenprijsindex van de eurozone naar zijn hoogste niveau gestegen sinds het begin van de tijdslijn in 1996. In augustus steeg de index met zo’n 15,4 procent, de grootste sprong sinds het begin van de globale financiële crisis van vorig jaar. Hierdoor staat de totale inflatie van de eurozone op dit moment hoger dan 3 procent.

Dat is een pak hoger dan de “flexibele” 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) begin juli voorop stelde. De ECB en enkele economen verwachten echter nog steeds dat de inflatiestijging tijdelijk zal zijn. Zij wijzen vooral op de verstoring van globale toeleveringsketens en de pandemie als oorzaken.

Toch menen verschillende experts nu dat een langdurige stijging van de energieprijzen de inflatiedoelstellingen van de ECB gronding in de war kan sturen. Hogere energiefacturen zullen namelijk een deuk in het vertrouwen van gezinnen en klanten veroorzaken, waardoor het economisch herstel kan slabakken.

Lees ook: Aardgasprijzen schieten omhoog: wat betekent dat voor jouw gasfactuur?

Meer