Direct naar artikelinhoud
NieuwsEmmy Awards

‘The Crown’ en ‘Ted Lasso’ grote winnaars bij Emmy Awards: bekijk hier de volledige lijst

Olivia Colman won de prijs voor beste actrice in een dramaserie, voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Crown.Beeld REUTERS

De historische Netflix-serie The Crown, over de Britse monarchie onder koningin Elizabeth II, heeft zondag de Emmy Award gekregen voor de beste dramaserie. De prijs voor beste comedyserie ging naar Ted Lasso, terwijl The Queen’s Gambit werd bekroond als beste miniserie.

Ook de twee hoofdrolspelers van The Crown werden beloond met een award. Olivia Colman, die de afgelopen twee seizoenen de rol van koningin Elizabeth II op zich nam in de serie, en Josh O’Connor (prins Charles) wonnen de prijs voor beste acteur en beste actrice in een dramaserie. Eerder wonnen Tobias Menzies en Gillian Anderson, prins Philip en Margaret Thatcher in de serie, al de prijzen voor de beste bijrollen in een dramaserie.

“Ik ben helemaal sprakeloos”, zei Peter Morgan, de bedenker en schrijver van The Crown, die naast de acteeronderscheidingen ook awards kreeg voor beste scenario en regie. Het was de eerste keer dat een serie in alle dramacategorieën van de belangrijke awardshow als winnaar uit de bus kwam.

Comedy

In de categorie comedy was Ted Lasso de grote winnaar. De reeks van Apple TV+, die draait rond een American Footballcoach die een Engelse voetbalclub gaat leiden, werd uitgeroepen tot beste serie. 

Jason Sudeikis, met de prijzen voor beste comedyserie en beste comedyacteur.Beeld Getty Images

Hoofdrolspeler Jason Sudeikis werd bekroond als beste comedyacteur, terwijl ook de Emmy’s voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol (Brett Goldstein en Hannah Waddingham) naar de serie gingen. Ted Lasso werd in totaal twintig keer genomineerd, een record voor het eerste seizoen van een comedy. Jean Smart ging met de prijs voor beste comedyactrice (Hacks) naar huis.

De Primetime Emmy Awards werden zondag voor de 73ste keer uitgereikt. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de ceremonie via videoverbindingen plaatsvond, waren de meeste genomineerden dit jaar aanwezig in Los Angeles. 

Belangrijkste winnaars Primetime Emmy Awards

Beste dramaserie: “The Crown” (Netflix)

Beste komedie: “Ted Lasso” (Apple TV+)

Beste miniserie: “The Queen’s Gambit” (Netflix)

Beste acteur in een dramaserie: Josh O’Connor, “The Crown” (Netflix)

Beste actrice in een dramaserie: Olivia Colman, “The Crown” (Netflix)

Beste acteur in een komedieserie: Jason Sudeikis, “Ted Lasso” (Apple TV+)

Beste actrice in een komedieserie: Jean Smart, “Hacks” (HBO)

Beste acteur in een miniserie of televisiefilm: Ewan McGregor, “Halston” (Netflix)

Beste actrice in een miniserie of televisiefilm: Kate Winslet, “Mare of Easttown” (HBO)

Beste mannelijke bijrol in een dramaserie: Tobias Menzies, “The Crown” (Netflix)

Beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie: Gillian Anderson, “The Crown” (Netflix)

Beste mannelijke bijrol in een komedieserie: Brett Goldstein, “Ted Lasso” (Apple TV+)

Beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie: Hannah Waddingham, “Ted Lasso” (Apple TV+)