Direct naar artikelinhoud
NieuwsVaccins

‘Lagere dosis, evenveel antistoffen’: Pfizer-vaccin werkt ook bij 5- tot 11-jarigen

Het Pfizer/BioNTech-vaccin is ook veilig en effectief voor 5- tot 11-jarigenBeeld Tim Dirven

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan ook aan kinderen van vijf tot en met elf jaar worden toegediend. Dat melden de twee bedrijven na klinisch onderzoek. Ze zullen de onderzoeksresultaten delen met het Amerikaanse en Europese geneesmiddelenagentschap om op die manier zo snel mogelijk een markttoelating te verkrijgen.

, en

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is voorlopig slechts goedgekeurd voor personen ouder dan twaalf jaar. Uit onderzoek bij 2.268 kinderen tussen vijf en elf jaar blijkt nu dat het vaccin - in een lichtere dosis - ook effectief is en geen grote bijwerkingen vertoont. 

Zo is het aantal opgewekte antilichamen vergelijkbaar met die bij personen van zestien tot 25 jaar. Ook de bijwerkingen komen grotendeels overeen.

“Deze onderzoeksresultaten bieden een sterke fundering om een markttoelating aan te vragen voor kinderen tussen vijf en elf jaar”, laat Albert Bourla, CEO van Pfizer, in een verklaring weten. “We zullen de gegevens met spoed indienen bij de FDA en de andere agentschappen.”

Dosis drie keer lager

Net als bij personen ouder dan twaalf zullen kinderen tussen vijf en elf twee doses van het coronavaccin toegediend moeten krijgen, met een interval van 21 dagen. De dosis ligt met 10 microgram wel drie keer lager dan die die tot nog toe werd toegediend bij twaalfplussers.

Pfizer en BioNTech hebben ook nog twee andere deelstudies lopen: bij kinderen tussen twee en vijf jaar én kinderen tussen zes maanden en twee jaar. Die resultaten worden tegen het laatste kwartaal verwacht.