5 zaken die je moet weten over Evergrande, de Chinese vastgoedgigant aan de rand van de afgrond

De Chinese vastgoedreus Evergrande staat op het punt om ineen te zakken dankzij een astronomische schuldenberg. De situatie wordt nu al vergeleken met het faillissement van zakenbank Lehman Brothers in de VS in 2008. Sommige experts beweren namelijk dat als Evergrande overkop gaat, dit wel eens het begin kan zijn van een domino-effect op de globale markt. Wat moet je weten over Evergrande en hoe is het zo ver gekomen?

Alle ogen zijn op Xi Jinping en zijn overheid in Peking gericht. Zij staan namelijk voor een van de grootste economische uitdagingen in de geschiedenis van China. Het conglomeraat Evergrande kan zijn torenhoge schulden niet meer terugbetalen aan de Chinese banken. Dat kan vergaande gevolgen hebben voor de Chinese economie, maar ook lelijke correcties in andere markten veroorzaken.

Volgens persagentschap Bloomberg moest Evergrande maandag een deel van zijn schulden terugbetalen aan verschillende banken. De Chinese overheid berichtte later op de dag dat de banken hun geld niet zullen ontvangen. De daaropvolgende paniek veroorzaakte schokgolven op verschillende internationale beurzen en deed zelfs Bitcoin en andere cryptomunten in het rood duiken.

De problemen zullen enkel aanzwellen: Later deze week moet Evergrande meer dan 100 miljoen dollar voorleggen op twee obligaties van het bedrijf, rapporteert CNN.

Maar wat is de voorgeschiedenis van Evergrande en hoe is de vastgoedtitaan ooit zo diep in de problemen geraakt?

1. Wat is Evergrande precies?

Evergrande werd in 1996 opgericht in de zuidelijke Chinese stad Guangzhou. Het is één van de grootste vastgoedontwikkelaars in China, maar ook een lid van de Global 500. Evergrande is dus, volgens omzet, één van de grootste ondernemingen ter wereld.

De man achter het bedrijf is de Chinese miljardair Xu Jiayin, ofwel Hui Ka Yan in het Kantonees. Momenteel is Xu volgens de Bloomberg Billionaires Index de 253e rijkste man ter wereld. In 2020 was hij volgens Forbes echter de derde rijkste man van heel China. Tussen 2017 en 2020 begon het fortuin van de man echter al te slinken…dankzij een groeiende schuldenberg.

In 2009 haalde Evergrande 722 miljoen dollar op voor een beursgang op de Hongkongse Hang Seng-aandelenmarkt. Het hoofdkantoor van Evergrande werd toen verplaatst naar het opkomende tech-walhalla Shenzhen.

In totaal stelt Evergrande 200.000 mensen tewerk in China. Indirect zorgt Evergrande voor nog eens 3,8 miljoen jobs in het land.

Evergrande beheert meer dan 1.300 vastgoedprojecten in ongeveer 280 steden in China, maar het bedrijf waagt zich aan veel meer sectoren dan de bouw. Evergrande investeert ook in Chinese elektrische voertuigen, de verkoop van drinkwater, kruidenierswaren, zuivelproducten en nog een hele reeks andere producten.

In 2010 kocht het bedrijf het voetbalteam van Guangzhou. Ze trokken er ook de grootste voetbalschool ter wereld op aan een prijskaartje van 185 miljoen dollar. Momenteel werkt de vastgoedgigant in de stad aan een stadion dat volgend jaar zou opgeleverd moeten worden. Dat stadion heeft de vorm van een gigantische lotusbloem en slurpte al meer dan 1,7 miljard dollar op. Er zouden 100.000 toeschouwers een voetbalmatch kunnen volgen.

Daarmee is de kous nog lang niet af. Evergrande pompt ook geld in themaparken, het omvormen van het Chinese eiland Hainan tot een soort “Chinees Hawaii”, musea en artificiële eilanden.

2. Hoe kwam Evergrande in de problemen?

Door de ambitieuze en veelvuldige projecten van Evergrande groeide er een enorme schuldenberg. Het bedrijf staat al jaren bekend als het Chinese bedrijf met de zwaarste schuldenlast. Op dit moment wordt er gedacht dat Evergrande meer dan 300 miljard dollar aan schulden ten laste heeft.

De laatste weken waarschuwde het bedrijf zijn investeerders pas dat er problemen zullen zijn met de liquiditeit. Beleggers kregen vorige week tijdens een winstoproep ook te horen dat Evergrande nu problemen ondervindt met het vinden van kopers voor enkele van zijn opgeleverde projecten.

Het zijn dus de overambitieuze en agressieve plannen van Evergrande die het bedrijf in de penarie werkten, menen experts. Volgens analisten van Goldman Sachs speelt ook de chaotische en ingewikkelde structuur van het bedrijf een belangrijke rol. Het zou bijna onmogelijk zijn om informatie over de activa van het bedrijf te bemachtigen door de kluwen van de bedrijfsstructuur.

Grote bedrijven die moeite hebben met het terugbetalen van hun schulden is overigens geen nieuw fenomeen in China. Vorig jaar waren een hele reeks Chinese staatsbedrijven in gebreke met hun leningen. In 2018 moest de miljardair Wang Jianlin zijn conglomeraat Dalian Wanda downsizen om te vermijden dat het bedrijf bankroet zou verklaard moeten worden.

De implosie van Evergrande zou wel de grootste uitdaging zijn waaraan het Chinese financiële systeem ooit het hoofd moest bieden, denken experts nu. Dat komt omdat de vraag naar vastgoed in China gestaag daalt, wat sterk reflecteert op de groei van China’s economie in het algemeen.

3. Wat is het plan van Evergrande nu?

Op 14 september kondigde Evergrande aan dat het speciale financiële adviseurs aan boord heeft gebracht om de situatie onder controle te krijgen. Tot nu toe is het bedrijf er niet in geslaagd om het bloeden te stelpen. Evergrande slaagt er maar niet in om kopers te vinden voor zijn productie van elektrische wagens en vastgoeddiensten.

Inmiddels probeert het bedrijf zijn kantoorgebouw in de peperdure vastgoedmarkt van Hongkong van de hand te doen. In 2015 kocht Evergrande het gebouw in het centrale district Wan Chai voor zo’n 1,6 miljard dollar. Ook die verkoop verloopt bijzonder moeizaam, moest Evergrande toegeven.

4. Hoe reageren beleggers?

Niet goed. Vorige week werd er voor het hoofdkantoor van Evergrande stevig betoogd door beleggers. Het protest werd vastgelegd door persagentschap Reuters.

Aandeelhouders wisten nochtans al maandenlang hoe laat het was: de koers van het bedrijf zakte dit jaar al met meer dan 80 procent. Toch wist men nog niet zeker hoe erg de situatie binnen het bedrijf juist was.

De situatie jaagt nu ook de Chinese markt in het algemeen de stuipen op het lijf. De markt begon net te herstellen van de harde regulering van de techsector door de autoriteiten dankzij een serieuze injectie door buitenlandse investeerders. De Hang Seng sloot door het nieuws van Evergrande echter af met een verlies van 3,3 procent. De index van de beurs in Shanghai kon maandag nipt in het groen afsluiten met 0,19 procent.

Beleggers op Wall Street maakten zich sterk dat de financiële problemen van Evergrande geen effect zullen hebben om de Amerikaanse markten. Toch doken enkele belangrijke beursindexen bij het openen van de markten met bijna 2 procent lager.

5. Wat kan er nog gebeuren?

De meeste analisten verwachten dat de Chinese overheid zal ingrijpen om te voorkomen dat een eventueel faillissement van Evergrande de economie van het land zal vloeren. Vermoedelijk zullen ook de staatsmedia ingeschakeld worden om de beleggers te kalmeren, wat ook het geval was terwijl de overheid zijn techsector kortwiekte.

Sommigen denken dat de Chinese centrale bank Evergrande “zal ondersteunen met het zoeken naar liquiditeit” indien een faillissement in zicht komt. Volgens een rapport dat Bloomberg kon inzien, verwierp de zuidelijke provincie Guangdong echter al een aanvraag tot een bailout van oprichter Xu Jiayin.

Anderen denken dan weer dat het te laat is om Evergrande te redden. Sommige Chinese media beschrijven Evergrande als een “gigantisch zwart gat”, waarmee bedoeld wordt dat geen enkele som geld de problemen van het bedrijf kunnen oplossen. De gevolgen van de totale ondergang van Evergrande kunnen in ieder geval gigantisch zijn voor de Chinese markt en de zelfs de wereldeconomie.

Lees ook: Bankroet van vastgoedreus Evergrande lijkt onvermijdelijk: wat doet Chinees president Xi Jinping?

(NS)

Meer