Na commotie rond Kamervoorzitter Bracke komt er werkgroep deontologie in de Kamer

Er komt een werkgroep deontologie in de Kamer, heeft Kristof Calvo (Groen) aan VRT Nieuws verteld. Die groep moet nagaan welke rol de Kamervoorzitter kan spelen en wat er onverenigbaar is met zijn functie.

Op de wekelijkse vergadering hebben de fractieleiders van de verschillende partijen in de Kamer beslist om een werkgroep op te richten. Die moet nagaan wat de rol van een Kamervoorzitter kan zijn en welke activiteiten daar al dan niet mee verenigbaar zijn. De speciale werkgroep komt er na de heisa rond Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Die kwam in de nasleep van de Publipart-affaire in opspraak. Het Gentse oppositielid had afgelopen weekend veel kritiek op de socialisten en beschuldigde hen van "graaicultuur". Ondertussen werd duidelijk dat Bracke zelf jaarlijks 12.000 euro bruto krijgt als adviseur bij Telenet met daarbovenop 2.000 euro per advies. 

De oppositiepartijen SP.A en Groen willen weten welke extra bijverdiensten Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) heeft naast de adviesraad van Telenet, waar hij ondertussen ontslag uit heeft genomen. Daarnaast vinden de partijen dat hij zich neutraler moet opstellen. Ook MR sluit zich aan bij de kritiek. 

Deadline: 30 juni

De werkgroep zal allerlei voorstellen rond politieke deontologie bespreken, met inbegrip van de rol en de modaliteiten van de functie van Kamervoorzitter. "Alle partijen engageren zich om mee te werken", zei Calvo.

"Er komt een werkgroep politieke vernieuwing, waarin alle partijen voorstellen kunnen doen met 30 juni als concrete deadline", zegt Calvo. De werkgroep zal onder meer bekijken welke andere mandaten verenigbaar zouden mogen zijn met dat van een Kamerlid. "Er zullen duidelijke afspraken moeten komen over wat er kan en wat niet. Mijn partij gaat uit van het principe een man/vrouw voor een job", zegt Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir.

Er zal ook specifiek naar de rol van de Kamervoorzitter worden gekeken. "Dat zou een apart statuut kunnen zijn, daar zijn zeker argumenten voor", bevestigt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Ook de verloning van de eerste burger van het land - die meer verdient dan de premier - zal daarbij besproken worden. "Wat ons betreft, mag dat wat bescheidener zijn", zegt Calvo. "Maar de voorzitter moet vooral voltijds bezig zijn met dit huis". Kitir wou ook weten of Kamervoorzitter Bracke nog mandaten had, naast zijn zitje in de adviesraad van Telenet, waaruit hij gisteren ontslag nam. De Kamervoorzitter gaf volgens Kitir toe dat hij op voordracht van de Vlaamse regering een mandaat heeft in het bestuurscollege van de UGent.

"Woelige tijden"

"We leven in woelige tijden, waarin heel veel mensen - terecht, denk ik - twijfelen aan wat er gebeurt in de Wetstraat", reageerde Groen-fractieleider Calvo vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben politieke actie nodig over alle partijgrenzen heen om maatregelen te nemen rond transparantie, politieke ethiek en politieke vernieuwing."

Net op dat moment heeft de politiek nood aan een Kamervoorzitter die "boven het gewoel staat", benadrukt Calvo. Volgens hem kunnen er veel vragen worden gesteld over het postje van Bracke bij Telenet, aangezien de man ook beslissingen moet nemen over de telecomsector. "Maar daar gaat het mij niet over. Ik ben vooral bezorgd over het onfraaie schouwspel van de afgelopen 48 uur. De Kamervoorzitter moet in dezen aan de kar trekken en verenigen. Er mag niet aan zijn integriteit worden getwijfeld. En net dat staat nu op het spel."

Tijdens de conferentie van de voorzitters, de vergadering van de fractieleiders in de Kamer, wilde Calvo het punt dan ook ter sprake brengen. Een vraag tot ontslag hoort u hem nog niet uitspreken, al "sluit hij niets uit". "Dit is geen hetze tegen Siegfried Bracke. Ik ga dit punt rustig aankaarten op de vergadering en hoop dat alle andere partijen hetzelfde zeggen." De vergadering is intussen afgelopen.

"In welke adviesraden nog?"

Ook oppositiepartij SP.A liet vanmorgen weten dat ze Kamervoorzitter Siegfried Bracke op de rooster wilde leggen. "Een Kamervoorzitter moet alle Belgen vertegenwoordigen. Kan het dat zo iemand advies geeft aan een Amerikaans bedrijf (Telenet als onderdeel van het Amerikaanse mediabedrijf Liberty Global, nvdr.) dat in rechtstreekse concurrentie staat met onze openbare omroep?", zegt SP.A-Kamerfractieleider Meryame Kitir aan Belga.

Intussen heeft Bracke wel aangekondigd dat hij opstapt bij Telenet. "Maar dan wil ik wel weten in welke adviesraden en andere organen hij nog zetelt. Is dat wel het enige?", aldus nog Kitir. De SP.A wil nog niet aandringen op het opstappen van Bracke als voorzitter. "We willen nu vooral vragen stellen. We stellen dit nu vast, maar de vraag is of er nog andere dingen zijn."

Meest gelezen