Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Een op de tien overlijdens toegeschreven aan dementie: hoe herken je het en kun je er iets aan doen?

Tussen 2004 en 2019 is het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie met ruim 70 procent toegenomen, zo blijkt volgens ‘De Tijd’ uit sterftecijfers van Sciensano. Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS, beantwoordt tien prangende vragen.

45 reacties

  • Ruben Beylemans

    1 jaar geleden
    Als het in je lijf zit, wat kan je eraan veranderen, juist niks maar ik wacht nog altijd op oplossingen en ik ben er zeker van dat er vroeg of laat toch een oplossing op kan gevonden worden. Medisch zijn ze sterk en ooit komt er een oplossing.
  • Hugo Schelstraete

    1 jaar geleden
    1 ding weten we zeker. Iedereen zal sterven vroeg of laat. Ouderdomsziektes hebben altijd bestaan. Dus leef zoveel als je kan, geniet, eet, drink ontspan. Doe zoveel mogelijk dingen die je graag doet.
  • Marc Spandel

    1 jaar geleden
    "Landen met een laag tot gemiddeld inkomen hebben procentueel ook iets meer dementiepatiënten". wie deze zin goed leest, ziet dat de schuld ligt bij politieke en economische 'uitbuiterij' die de 'netto' inkomens zo laag mogelijk houdt. De 'boemerang' krijgen ze nu terug! De onschuldige belastingbetalers vallen steeds meer uit...
  • An Vanden Bossche

    1 jaar geleden
    200.000 en dat gaat nog toenemen. Wie gaat die allemaal verzorgen en wie gaat dat allemaal betalen? Een grote zorg.
  • Wesley Kenis

    1 jaar geleden
    De moraal vab het verhaal is: liever een kort vol leven, dan een lang schraal leven als een plant..