Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsMisdaad

Verdachte van moord op homoseksuele David (42) weggelopen uit instelling in Wingene

Links: Slachtoffer David Polfliet. Rechts: De verdachten verschenen kort na de feiten voor de jeugdrechter in Dendermonde. Bij hun aankomst werden ze verborgen onder dekensBeeld Rv, PN

Eén van de drie minderjarigen die in maart werden opgepakt nadat ze in een park in Beveren de 42-jarige David Polfliet uit Sint-Niklaas in de val lokten en vermoordden, is spoorloos. Hij liep weg uit de instelling in Wingene waar hij door de jeugdrechter was geplaatst.

en

Video wordt geladen...

De tiener verliet zaterdagavond de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg in Wingene, waar hij al ruim zes maanden verbleef. Hij werd opgehaald door een auto, staat nu geseind, maar is voorlopig spoorloos. Het nieuws wordt bevestigd door de politie.

“Hij is zaterdagavond weggelopen, samen met nog een andere jongere uit de instelling”, zo bevestigt de hoofdcommissaris van politiezone Regio Tielt aan Belga. “Maar dat is niet zo uitzonderlijk. Het gebeurt regelmatig dat iemand daar de benen neemt.” De instelling in Wingene is geen gevangenis.

De weggelopen minderjarige lokte dit voorjaar met twee kompanen van 16 en 17 jaar uit Beveren en Antwerpen de 42-jarige David Polfliet via een datingapp naar een park in Beveren. Daar werd de man zonder enige aanleiding zo zwaar aangepakt dat hij overleed aan zijn verwondingen.

Lees ook

In het hoofd van jonge homojagers: ‘Die gast wilde gaan lopen, maar we zijn achter hem aan gegaan’

Homo’s getuigen na vermoedelijk geval van gaybashing met dodelijke afloop: ‘Laten we nu niet onderduiken’

Politie of parket hadden de familie van de overleden Polfliet nog niet op de hoogte gebracht. “We zijn op geen enkele manier in kennis gesteld. We betreuren dat we dat nieuws via de media moesten vernemen”, zegt advocaat De Clercq. “Hopelijk vertraagt de ontsnapping de gerechtsgang niet, maar we vrezen daar wel voor.”

“De familie hoopt in elk geval dat de verdachte zich aangeeft of gevat wordt. Het rouwproces was in gang gezet maar de wonde van de familie is vandaag op een bruuske manier weer opengereten. En dat net op de dag dat ze het dossier voor het eerst konden inkijken en geconfronteerd worden met de pijnlijke bevindingen uit het onderzoek”, aldus de advocaat.

Onderzoek

Het onderzoek naar de dood van David Polfliet loopt nog altijd en er is nog geen duidelijkheid over de uithandengeving van de drie verdachten. De tieners verklaarden dat ze het slachtoffer wilden bestelen maar dat ze geen moordplannen hadden. David Polfliet zou volgens de autopsie doodgebloed zijn na een messteek in het dijbeen. Het parket geeft nog altijd geen informatie over de zaak en de ontsnapping, maar benadrukte eerder wel dat het motief voor de feiten onderzocht wordt en dat het nog niet vast staat of er sprake was van homohaat. 

Dezelfde verdachten zouden zich eerder ook al schuldig hebben gemaakt aan gaybashing en hebben ondanks hun jeugdige leeftijd al een goedgevuld strafblad. De moord, de eerste in zijn soort in Vlaanderen, veroorzaakte grote beroering.