© jdl

Intermixt bepaalt “eerstdaags” standpunt over meedelen vergoedingen van politici-bestuurders

Intermixt, een stichting van openbaar nut die actief is in de Belgische aardgas- en energiesector en vooral samenwerking moet bevorderen, bepaalt eerstdaags of ze ingaat op verzoeken om de aard van de vergoedingen van haar politici-bestuurders bekend te maken. Dat zegt secretaris-generaal Martin Verschelde van Intermixt.

æ moet onder meer de onderlinge samenwerking van de vertegenwoordigers van de openbare sector in de Belgische energie-intercommunales met operatoren Eandis of Ores bevorderen. Voorts adviseert de stichting openbare vertegenwoordigers op basis van overleg en studiewerk. Intermixt staat ook in voor het secretariaat van de holdings Publigas en Publi-T, die de belangen van de gemeentelijke sector in respectievelijk Fluxys en Elia Beheren. Op Vlaams niveau is Intermixt verantwoordelijk voor het beheer van de Vlaamse financieringsverenigingen.

Het laatste jaarverslag dat de stichting online plaatste, dateert van 2011, voor recentere jaarverslagen wordt naar de balanscentrale van de Nationale Bank verwezen. Een eerder verzoek in het kader van de wetgeving openbaarheid van bestuur werd afgewezen, maar daar komt mogelijk verandering in. Secretaris-generaal Martin Verschelde laat weten dat de “raad van bestuur van Intermixt de bedrijfspolicy met betrekking tot de communicatie van bedrijfs- en persoonsgevoelige (informatie) eerstdaags verder dient te bepalen”.

Begin van de week maakte de Antwerpse schepen Koen Kennis na aandringen van Groen bekend dat hij bruto ruim 30.000 euro bij Intermixt-organen verdiende. Bij Intermixt zetelen nog andere politici die openbare mandaten in de energiesector bekleden, zoals (in 2015) onder meer Piet Buyse, Andries Gryffoy, Luc Martens, Louis Tobback, Geert Versnick of de toekomstige Gentse schepen Sven Taeldeman. Die laatste liet dinsdagavond weten daar netto 2.964 euro aan overgehouden te hebben.

Publigas keerde haar 24 bestuurders in 2015 alles samen 25.491 euro uit, Publi-T keerde dat jaar 68.300 euro uit aan haar 24 bestuurders.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer