Een groepsfoto van de arbeiders van Usines Delin in Leuven. Het bedrijf forceerde de doorbraak van de fiets in België maar ging ten onder na de vroegtijdige dood van bezieler Joseph Delin
Volledig scherm
PREMIUM
Een groepsfoto van de arbeiders van Usines Delin in Leuven. Het bedrijf forceerde de doorbraak van de fiets in België maar ging ten onder na de vroegtijdige dood van bezieler Joseph Delin © Stadsarchief Leuven

Leuvenaar vormde fiets om van speeltje tot vervoersmiddel: “Zijn fietsenfabriek was echt pionierswerk. Hij introduceerde de fiets met twee gelijke wielen”

LeuvenHet WK wielrennen palmt Leuven in, maar de stad is al meer dan een eeuw de hoofdstad van de fiets. HLN Leuven dook in de roemrijke fietsgeschiedenis met een wonderbaarlijke reis naar de Usines Delin. Die fabriek tekende voor de doorbraak van de fiets in ons land. Bezieler was de wielergekke Joseph Delin.

0 reacties

  1. HERBEKIJK. Amateurvoetbal live op HLN: Rotselaar kampioen na 3-1-overwinning, ook Beigem wint, maar wordt tweede in eerste provinciale
    1

    HERBEKIJK. Amateur­voet­bal live op HLN: Rotselaar kampioen na 3-1-overwin­ning, ook Beigem wint, maar wordt tweede in eerste provincia­le

    In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt minstens één topaffiche uit een van de verschillende amateurreeksen live gestreamd met deskundig commentaar. In eerste provinciale Vlaams-Brabant is Sportief Rotselaar zo kampioen na een prangende titelstrijd met Beigem-Humbeek. Beide ploegen wisten hun slotmatch te winnen, maar door het betere doelsaldo van Rotselaar zijn zij kampioen. Bekijk hieronder de samenvatting!
  2. Technologiebedrijf imec tekent als eerste in op vernieuwde Fietstest: “Bij onze expansie voorzien we geen bijkomende autostaanplaatsen”

    Technolo­gie­be­drijf imec tekent als eerste in op vernieuwde Fietstest: “Bij onze expansie voorzien we geen bijkomende autostaan­plaat­sen”

    Meer pendelaars overstag doen gaan voor een elektrische fiets: dat is sinds 2016 het opzet van De Fietstest van Provincie Vlaams-Brabant. Sindsdien breidde de initiatiefnemer haar aanbod e-bikes gevoelig uit met speedpedelecs, bakfietsen en zelfs longtails. Chipbedrijf imec - dat als onderdeel van zijn ‘modal shift’ geen nieuwe parkeerplaatsen voorziet in zijn verdere uitbreidingsplannen - mocht vanmiddag als eerste de nieuwe vloot aan een proefrit onderwerpen.
    Leuven