Walter Vits uit Hoboken kreeg een goede tip van groenblauwpeil.be: een infiltratiesysteem installeren in zijn tuin, zodat het regenwater niet meer naar de riolering vloeit. ©  Victoriano Moreno

Nieuwe website groenblauwpeil.be zegt hoe klimaatbestendig je woning is en geeft je tips

Hoe kan ik mijn woning beter bestand maken tegen de klimaatverandering en het risico op wateroverlast beperken? Het antwoord op deze vraag kun je vinden op de nieuwe website groenblauwpeil.be. “Het ultieme doel is dat er geen druppel regenwater meer naar de riolen stroomt”, zegt waterdeskundige Patrick Willems (KU Leuven).

Christof Willocx

Op de nieuwe website groenblauwpeil.be kan iedereen de klimaatbestendigheid van zijn woning controleren. Het volstaat om enkele concrete gegevens in te vullen. Nadat je de hele vragenlijst netjes hebt ingevuld, krijg je een score voor zowel de groene prestaties van je woning inclusief tuin (zoals biodiversiteit, CO₂-opslag en luchtkwaliteit) en als de blauwe prestaties (zoals de recuperatie en het gebruik van regenwater). Vandaar dus de term ‘groenblauwpeil’. De website kan niet alleen nuttig zijn voor particulieren, maar ook voor architecten, bedrijven en lokale besturen.

Om het groenblauwpeil van je eigendom te checken voer je eerst je adres in, en vervolgens enkele andere details, zoals het aantal vierkante meter dak, terras en oprit op en rond je woning, en of je over een regenwaterput beschikt of niet. Je moet bijvoorbeeld ook aangeven waar het regenwater van je dak naartoe stroomt. Dat kan bijvoorbeeld je tuin of je terras zijn. Als je alle vragen hebt ingevuld, krijg je een score die kan variëren van A tot en met F. A is prima, F is slecht. Je krijgt ook concrete tips om die score te verbeteren.

Infiltratiesysteem in de tuin

Walter Vits (55) uit Hoboken is een van de eerste Vlamingen die de volledige vragenlijst heeft ingevuld. “Het heeft nog geen kwartier geduurd, en ik heb er zeker iets aan gehad”, zegt hij. “Op het einde van de vragenreeks heb ik de tip gekregen om het regenwater dat in mijn tuin terechtkomt, niet meer naar de riolering te laten vloeien. Het zou beter zijn om een klein infiltratiesysteem te installeren in de tuin, zodat het water in de grond kan sijpelen. Nu blijft het na een hevige regenbui soms een beetje staan op de hoek van ons terras. Wellicht gaan we iets met die tip doen, want we waren toch al van plan om ons terras opnieuw aan te leggen.”

Walters woning (inclusief tuin) kreeg op groenblauwpeil.be een goede score (B) voor het groene aspect en een gemiddelde (C) voor wat het blauwe aspect betreft. 

Walters woning (inclusief tuin) krijgt een goede score B voor het groene aspect en een gemiddelde C voor wat het blauwe aspect betreft. Gelukkig beschikt Walter over een regenwaterput en wordt het opgevangen water bijvoorbeeld gebruikt om de planten in zijn tuin water te geven, want anders zou zijn blauwe score heel wat lager geweest zijn. Professor Patrick Willems van de KU Leuven, die het systeem achter het groenblauwpeil mee heeft ontwikkeld, hoopt dat deze website nog veel meer burgers ertoe zal aanzetten om een regenwaterput te laten installeren.

Helft waterverbruik besparen

“Het ultieme doel is dat er geen druppel regenwater meer naar de riolen vloeit”, zegt Patrick Willems. “Vandaag stroomt er nog veel regenwater naar de riolen, waardoor de buizen bij een hevige regenbui verzadigd raken. Gevolg: wateroverlast. Dat hebben we deze zomer kunnen vaststellen. Ideaal is dat je het regenwater opvangt en gebruikt om bijvoorbeeld je toilet te spoelen, planten water te geven en de was te doen. Een burger kan zo makkelijk een kleine helft van zijn dagelijkse waterverbruik besparen, wat de waterfactuur natuurlijk ten goede komt. Je gaat ook veel minder leidingwater gebruiken, waardoor er minder drinkwater geproduceerd hoeft te worden.”

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) benadrukt dat de burger dankzij deze website ook zijn steentje kan bijdragen tot een beter klimaat. “De overheid doet al veel om het risico op wateroverlast te beperken, zoals het aanleggen van buffer- en waterbekkens”, zegt Demir. “Maar mensen kunnen bijvoorbeeld ook waterdoorlatende klinkers gebruiken voor de aanleg van hun oprit. We hebben in de voorbije zomer hevige regenbuien en heel wat wateroverlast gehad. We zullen allemaal onze duit in het zakje moeten doen om die overlast te beperken.”