© hbvl

Twee dode buizerds gevonden: “Mogelijk nieuw gif in omloop”

In Opglabbeek zijn twee kadavers van vergiftigde buizerds gevonden. Via toxicologisch onderzoek hoopt de Natuurinspectie te achterhalen welk gif werd gebruikt. “In de buurt lag een dode kip. We gaan er vanuit dat daarin gif zat. Maar anders dan de gekende temic was dit gif niet zichtbaar. Daarom sluiten we niet uit dat er een nieuw gif in omloop is en doen we een oproep om alle verdachte kadavers te melden”, zegt Dries Damiaens van het Natuurhulpcentrum.

Mireille MAES

De kadavers werden enkele dagen geleden in een achtertuin in Opglabbeek gevonden. “We hadden een melding van drie dode buizerds binnengekregen. Toen we gingen kijken, bleek het om twee dode buizerds en een dode kip te gaan. Ze lagen op amper één vierkante meter. Een buizerd en de kip waren in verre staat van ontbinding. Zij lagen er ongeveer even lang. Maar de tweede buizerd - die een stukje vergiftigd kippenvlees in z’n bek had - is later gestorven. Het gif moet zo sterk zijn geweest dat de roofvogel na enkele happen al dood neerviel”, vertelt Dries Damiaens.

Bedorven

Dat een brokje bedorven kippenvlees de buizerds fataal werd, sluit Damiaens uit. “Een buizerd is een aaseter. Die valt echt niet dood van een stukje rot vlees. Die kan meer hebben. Het vreemde aan dit verhaal is dat we nergens sporen van gif vonden. Bij temic zie je blauwe bolletjes of een oranje kleur in het aas zitten. Dat was er nu niet. Daarom vrezen wij dat er een nieuw gif wordt gebruikt. Voor ons is het nu belangrijk dat we weten wat het is zodat we een antigif in huis kunnen halen. Voor temic ligt dat hier en kunnen we nog levende slachtoffers redden. Maar voor een ander product werkt dat niet”, klinkt het nog in het Natuurhulpcentrum.

Voorjaar

Dat er in het voorjaar vergiftigde vogels opduiken, is een jaarlijks terugkerend fenomeen. “Na de winter zijn de roofvogels makkelijker te lokken omdat het voedselaanbod beperkter is. Maar ook voor honden is het dus oppassen geblazen. Ook zij durven wel eens iets op te eten in het bos. Daarom, als je iets verdachts ziet liggen, bel de politie of ons.”

De Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos is intussen een onderzoek gestart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer