©  Chris Nelis

Plus ArtikelOngeval

Clubmakkers zien ervaren piloot Eric (59) crashen in Kiewit: “Ik ga nog één rondje vliegen”

Hasselt -

“Ik ga nog een rondje vliegen.” Dat liet de ervaren piloot Eric Nouters (59) uit Zonhoven woensdagnamiddag over de boordradio weten aan het vliegveld van Aero-Kiewit. Zijn makkers zagen hem vanop het terras inderdaad weer opstijgen over de startbaan. Seconden later ging het dramatisch mis, en kwam zijn toestel neer in een weiland.

Rond 16.30 uur rukten de brandweer Zuid-West Limburg en de politie LRH uit naar de Luchtvaartstraat, waar het vliegtuigje was neergestort in een veld. Er was maar één persoon aan boord, de piloot. De 59-jarige piloot uit Zonhoven werd nog gereanimeerd, maar voor hem kon geen hulp meer baten. De Air Accident Investigation Unit werd verwittigd om de omstandigheden van de crash te onderzoeken.

Een getuige zag dat het vliegtuig nog op het veld van de club kwam landen, maar plots op enkele meters boven de grond een doorstart maakte. “We zagen het toestel terug naar omhoog gaan”, zegt de vrouw. “Ik dacht op dat ogenblik nog dat het zou opstijgen om opnieuw te landen. Maar dan ging het plots naar beneden en kwam het met een smak op het veld terecht.”

Ervaren piloot

De piloot Eric Nouters was lid van de vliegclub in Kiewit, en was volgens collega’s vertrouwd met zijn toestel: een knalgele Brügger MB-2 Colibri. Wat het ongeval veroorzaakte, is ook voor de club nog volstrekt onduidelijk. “Daar wordt momenteel onderzoek naar uitgevoerd”, zegt Frank Sterkmans, voorzitter van Aero-Kiewit. “Het enige dat we weten, is dat hij een doorstart heeft gemaakt en dat hij vlak daarna is gecrasht. Hij is in ieder geval een ervaren piloot. Het vliegtuig waarmee hij is neergegaan, was trouwens van hem zelf. Hij was instructeur en kende de wereld als geen ander.” De leden van de vliegclub van Kiewit zijn erg aangeslagen. “Het is een verschrikkelijk drama”, zegt Sterkmans.

 ©  FJTV

Slachtoffer Eric Nouters is een gepassioneerde piloot. Ooit werkte hij voor de Belgian Air Force, en als instructeur heeft hij verschillende piloten mee helpen opleiden, zowel bij Aero-Kiewit als bij Royal Belgian Air Cadets. Hij wou zijn passie voor de luchtvaart doorgeven aan anderen.

Tweede crash

Het gaat al om de tweede vliegtuigcrash in ruim een jaar in de buurt van het vliegveld van Kiewit. Op 29 augustus 2020 kwam een 62-jarige piloot-lesgever Erik Bussé uit Genk ook al om het leven nadat hij met een eenpersoonsvliegtuigje de nok van een dak raakte en crashte in een tuin. Hij had na het opstijgen problemen met de motor gekregen. Ook Bussé was, net als Nouters, een zeer ervaren piloot.

 toro/cn/siol

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer