Waarom enkel Vlaams Belang een eigen app heeft en de andere partijen (geïnteresseerd) toekijken

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ©  Kris Van Exel

Een eigen partij-app. Het lijkt een no-brainer in deze smartphonemaatschappij. Toch is Vlaams Belang voorlopig de enige politieke partij met zo’n interactieve applicatie. Maar het is niet dat het de andere partijen koud laat.

Hannes Cattebeke

Vlaams Belang pakte afgelopen weekend uit met een eigen app. Hoofddoel: “doorbreek de censuur”. De partij heeft genoeg van het nieuws van de traditionele media en serveert haar app-gebruikers de dag door eigen nieuwsartikels op een bedje van Vlaams Belang. De app biedt echter nog meer mogelijkheden. Wie inlogt met zijn gegevens kan stemmen op dilemma’s of zelf vragen stellen in de chat. Binnenkort wil de partij iedereen die berichten deelt of reageert belonen met ‘sporen’, al is die service pas “binnenkort beschikbaar”.

De andere partijen ontkennen niet dat ze de app geïnteresseerd gadeslaan. “Wij hebben dat ook overwogen”, zegt de woordvoerder van Vooruit. “Maar in tegenstelling tot Vlaams Belang hebben wij geen last van sociale media die onze berichten blokkeren omdat ze racistisch zijn.” CD&V-voorzitter Joachim Coens kondigde exact een jaar geleden aan dat zijn partij “een digitaal platform zou oprichten om stemmen te verzamelen, te discussiëren over actuele thema’s, enquêtes te lanceren ...” Maar vandaag heeft zijn partij geen concrete plannen, net zoals Groen, N-VA en PVDA.

Even in top-3

De meest gehoorde reden waarom de andere partijen het niet doen, is de kostprijs. Al sluit Open VLD niet uit dat er binnenkort een nieuwe app komt. “Vlaams Belang is namelijk niet de eerste”, zegt oud-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Wij deden dat al in 2013, om ideeën te verzamelen voor ons Toekomstcongres.” Rutten lanceerde op de app ook een boek, waarop de leden dan rechtstreeks konden reageren. “Dat werkte goed, voor eventjes”, zegt ze. “Maar het is niet duurzaam en erg kostelijk.” De Vlaams Belang-app stond dinsdag even in de top-3 van meest gedownloade gratis apps in Vlaanderen, maar was gisteren al fel teruggezakt.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil niet zeggen hoeveel zijn partij betaalde voor de ontwikkeling van de app. Experts zeggen dat het kan voor minder dan 50.000 euro. De grote kostprijs zit echter in wat daarna volgt. Wie zoals Vlaams Belang elke dag vier à vijf eigen artikels wil schrijven, een chat-functie aan de gang wil houden en ook nog wat IT’ers achter de schermen nodig heeft, komt algauw aan een extra personeelskost van 200.000 euro per jaar.