©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“3M liet harde handhaving van milieuwetgeving niet toe”: bedrijf ontkent uitlatingen in ‘Pano’-reportage

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ontkent dat het druk zou hebben gezet op de Omgevingsinspectie om een lakse handhaving van de milieuwetgeving te bekomen. 3M reageert daarmee op het VRT-programma ‘Pano’, dat woensdagavond een reportage bracht met (anonieme) getuigenissen over de PFOS-affaire en de manier waarop de Omgevingsinspectie de voorbije 15 jaar met vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven omging.

Anonieme milieu-inspecteurs getuigden in ‘Pano’ over onder meer een ernstig personeelstekort, veroorzaakt door besparingen, en politieke beïnvloeding via hun leidinggevende. Volgens verschillende bronnen zou de leidinggevende binnen de Omgevingsinspectie stevig op de rem hebben gestaan bij de controle van 3M.

“Mocht de parlementaire onderzoekscommissie inzage kunnen vragen in wat er in de periode tot 1 juni 2018 (vooral niet) is gebeurd bij 3M in Zwijndrecht, er zouden wat wenkbrauwen gefronst worden”, zegt een bron bijvoorbeeld. “De affaire lijkt te suggereren dat er al die jaren niets is gebeurd bij 3M en alle andere grote havenbedrijven. En dat is voor een groot deel nog correct ook.”

“Nooit ongepaste afspraken”

“3M heeft opgemerkt in de teasers voor de VRT Pano-reportage dat er door anonieme getuigen binnen de Omgevingsinspectie gesuggereerd wordt dat er licht werd omgesprongen met de handhaving van de milieuwetgeving, al dan niet onder druk van 3M”, klinkt het donderdag in een mededeling van het bedrijf. “Er zijn nooit ongepaste afspraken gemaakt met milieu-inspecteurs en die zullen er ook nooit zijn. Wij werken integendeel nauw samen met de verschillende milieuoverheden om de lozingslimieten voor bepaalde stoffen naar beneden te halen en wij zullen dit blijven doen.”

3M zegt continu te investeren in “technologie om essentiële producten te maken”, maar ook te gaan voor een “maximale beperking van onze milieuvoetafdruk” door de lozingen te beperken. “Recente staalnames bevestigen dat de additionele zuiveringscapaciteit haar vruchten afwerpt”, meent het bedrijf.

Investeren

“Wij beschikken slechts over twee milieu-ambtenaren”, reageerde de burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen) donderdagmorgen. “De Vlaamse regering moet investeren in dat soort dingen, in plaats van te besparen. Dat geldt niet enkel voor de chemische sector en grote bedrijven, maar voor alle niveaus.”

Zowel voormalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) als de voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie Hannes Anaf (Vooruit) vragen nu dat de ambtenaren die in de Pano-reportage getuigden, hun informatie ook doorgeven aan de onderzoekscommissie.

Die Vlaamse onderzoekscommissie PFAS-PFOS komt vrijdag trouwens opnieuw samen. In het Vlaams Parlement staat dan een hoorzitting met vertegenwoordigers van Oosterweel-bouwheer Lantis op de planning. inke, blg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling