Drempelmeter moet Hasselt toegankelijker maken

De stad Hasselt heeft woensdag de drempelmeter gelanceerd. Dat is een gratis online vragenlijst om organisaties en diensten te helpen zich toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen.

“Hasselt is een diverse stad, een stad voor iedereen”, zegt schepen van Welzijn Gerald Corthouts (CD&V). “Toch is het niet voor iedereen evident om deel te nemen aan het brede aanbod van diensten en vrijetijdsactiviteiten. Mensen komen drempels en moeilijkheden tegen, dat kunnen onder andere financiële, fysieke, taal- en gevoelsmatige drempels zijn.”

De drempelmeter spoort die drempels op. Vrijetijds-, cultuur- en hulp- en dienstenorganisaties kunnen die drempels via de online tool aan het licht brengen en krijgen een duidelijk beeld over de toegankelijkheid van de organisatie. “Maar dat is niet alles, we namen ook een ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting in dienst, die mee vorm gaf aan de drempelmeter”, zegt Nancy Keuren van de Dienst Diversiteit en Internationale Solidariteit in Hasselt. Het is vooral het ondersteuningstraject dat de drempelmeter uniek maakt. “Een expertisegroep zal deelnemende organisaties bijstaan met advies op maat, om de drempels zo geleidelijk aan weg te werken.”

De Limburgse hoofdstad wil op die manier een voorbeeld vormen voor de rest van het land. “We hebben heel hard gewerkt aan de drempelmeter”, aldus Corthouts. “En we zijn ervan overtuigd dat binnenkort andere steden aan onze deur zullen kloppen om te vragen of ze de tool ook mogen gebruiken. En dat zullen we dan zeker aanmoedigen, want iedereen moet de kans hebben om deel te nemen aan het aanbod van sportverenigingen, vrijetijdsclubs, cultuurverenigingen en organisaties die hulp en diensten aanbieden.”

De drempelmeter is te raadplegen op de website van de stad Hasselt (www.hasselt.be).

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer