CoolSculpting liep verkeerd af voor supermodel Linda Evangelista, maar wat is het precies? En wat zijn de gevaren?

Het Canadese topmodel Linda Evangelista heeft een negatieve bijwerking ervaren na CoolSculpting, een schoonheidsbehandeling die ook in ons land wordt uitgevoerd. Ze bleef naar eigen zeggen achter met een “misvormd” gelaat. Maar wat houdt die procedure eigenlijk in? Is ze gevaarlijk? En kun je iets doen als het fout loopt? Plastisch chirurg Jan Vermeylen, auteur van Fillers zijn killers, legt het uit.

Hanne Vandenweghe

Wat is CoolSculpting?

Bij CoolSculpting, de enige merknaam met een goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), is het de bedoeling om opgehoopte vetcellen te bevriezen. Die moeten daarna dan op een natuurlijke manier uit je lichaam vloeien. “Daarvoor worden bepaalde platen op de huid aangebracht. Daartussen wordt vetweefsel afgekoeld”, zegt Jan Vermeylen, die de techniek zelf niet toepast.

Doet het pijn?

“Het is een non-invasieve behandeling. Je hebt dus geen prikje nodig en men maakt geen wondje in het lichaam. Dat trekt veel mensen aan. Maar de procedure, die gemiddeld een uur duurt, is niet aangenaam om te ondergaan. Je huid wordt echt heel, oncomfortabel koud en de huid blijft erna nog een hele tijd gevoelloos.”

Is het een dure behandeling?

“Vet bevriezen verloopt meestal in verschillende sessies. Reken tussen de zes à acht behandelingen. Per sessie betaal je zo’n vijfhonderd euro.”

Welk effect belooft het? En klopt die belofte?

Vet afdrijven en er dus slanker uitzien is dé reden waarom voor CoolSculpting wordt gekozen. “Op zich is het geen slechte techniek om toe te passen bij mensen die last hebben van een goed gelokaliseerde vetophoping. Bij iemand die obees is, moet je het echter niet gaan gebruiken, want dan heeft het weinig tot geen effect. Iemand die pakweg 65 kilogram weegt en af wil van een ‘rijbroek’ – een term voor vetophoping ter hoogte van de heupen – kan proberen er van af te geraken.”

Speelt leeftijd een rol?

Vermeylen bevestigt dat het effect deels afhangt van de leeftijd van de patiënt. “Als we vet verwijderen bij jongere personen zal de huid erna nog samentrekken. Bij rijpere patiënten is de elasticiteit van de huid niet meer voldoende en zitten ze na de behandeling mogelijk met slappe huid, wat natuurlijk niet mooi is en niet strookt met het gewenste effect.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het kan ook mislopen, zoals bij Linda Evangelista …

“Zij heeft pech dat ze de – ongevaarlijke – bijwerking paradoxale adipose hyperplasie heeft opgelopen. De nevenwerking houdt in dat je lichaam raar reageert op het bevroren vet. Het wordt namelijk getriggerd om nieuw vet aan te maken. Vroeger dachten ze dat dat onmogelijk was, maar CoolSculpting blijkt die aanmaak nu toch uit te lokken omdat je lichaam ‘aanvoelt’ dat er in een bepaalde zone te weinig vet aanwezig is.”

Zijn er nog risico’s aan verbonden?

“Als die ijskoude platen op de huid worden aangebracht, krijg je nooit een honderd procent egale koeling. Aan de randen zal het vetweefsel warmer zijn. Bepaalde vetcellen kunnen ook iets gevoeliger zijn dan andere. Beide zaken kunnen in de hand werken dat je eindigt met een onregelmatige oppervlakte op de huid.”

Is de bijwerking nieuw?

“Helemaal niet. Men is hiervan op de hoogte sinds 2010, maar het nieuws is nooit echt duidelijk in de media aan bod gekomen”, klinkt het. “Eigenlijk moet een behandelend esthetisch arts, dermatoloog en plastisch chirurg altijd op voorhand wijzen op de mogelijke risico’s. Het is dan aan de patiënt om te beslissen.” Een studie uit 2018, verschenen in het vakblad Plastic and Reconstructive Surgery, bracht onder de aandacht dat de bijwerking wel meer voorkomt dan aanvankelijk gedacht. Zo’n 1 keer per 4.000 behandelingen. Niet bij 1 op de 4.000 patiënten: het laatste cijfers staat voor de sessies.

Is de behandeling eigenlijk populair in ons land?

“Een paar jaar geleden was CoolSculpting een hype in de Verenigde Staten en die rage is even naar hier overgewaaid. Nu heb ik de indruk dat we over het hoogtepunt heen zijn, al heb ik geen exacte cijfers. Het is wel zo dat er veel negativiteit rond hangt. Ik pas het zelf niet toe omdat mensen over het algemeen niet tevreden zijn met de resultaten. Je ziet er soms zelfs helemaal niets van. Als die mensen erover vertellen, begint het nieuws rond te gaan en wordt de behandeling snel minder populair.”

Kun je er – in het geval van een worstcasescenario – iets aan doen?

“Met liposculptuur, gecombineerd met body tightening, ofwel laserliposuctie kun je het extra vet wegtrillen of -zuigen. Er bestaan verschillende technieken. Dit is wel een invasieve methode, die gebeurt onder plaatselijke verdoving, want om het vet te kunnen verwijderen moet een klein gaatje van ongeveer 2 millimeter in de huid worden gemaakt. Bij deze methode is er geen gevaar dat het lichaam verlies van vet detecteert, dus het komt niet terug.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws