Jan Fabre.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Fabre. © AFP

Mag je nog genieten van de kunst van Jan Fabre? “Kunstenaars gelijkstellen met hun werk is een klassieke fout”

Kunst & LiteratuurNog vóór het proces tegen kunstenaar Jan Fabre (62) van start ging, werd zijn werk her en der al geweerd. Bart De Pauw (53) en Guy Van Sande (58) weten hoe dat voelt. De ‘beeldenstorm’ kan maar op weinig goedkeuring rekenen van moraalfilosoof Tinneke Beeckman (45). “De cultuursector, die jaren samenwerkte met Jan Fabre, moet de hand in eigen boezem steken.”

6 reacties

  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Dat vrouwen zolang 'wachten' om misbruik aan te geven, is omdat er helemaal geen misbruik wàs. Elke mooie vrouw weet heel goed van zichzelf hoe ze er uit ziet. Mannelijke aandacht is welkom, gewenst en positief. Het enige waarom vrouwen pas jaren later spreken over 'misbruik', is voor het goede doel: de me-toobeweging versterken met sterke verhalen.
  • Henri Demeer

    2 jaar geleden
    hij kan zijn " werk" in de gevangenis voortzetten
  • Ben Van Steenwinkel

    3 jaar geleden
    In de cultuursector mag veel meer dan in andere sectoren bij de uitoefening van het beroep (onder het mom van de vrije kunst), maar er zijn wel grenzen. Eens het kunstwerk er is, dan is het natuurlijk te laat om te zeggen dat het geen kunst meer is. Er zijn veel 'dingen' die kunst genoemd worden, en dat eigenlijk niet zijn.
  • Kristine Delacourt

    3 jaar geleden
    Pff, zowat alle grote namen uit de geschiedenis hebben dingen gedaan die niet door de beugel kunnen. Moet heel hun werk daarvoor publiekelijk afgemaakt worden? Ik denk het niet want dan zou er van geen enkele cultuur nog iets overschieten. Wie zonder zonden is werpe de eerste steen.
  • piet devlieger

    3 jaar geleden
    Van kunstenaars die crapuul zijn en andere mensen misbruiken en terroriseren zouden alle werken moeten verwijderd worden.