© BELGA

Verloning burgemeesters kleine gemeenten mag omhoog voor Groen

Voor Groen mag de verloning van burgemeesters en schepenen in kleine gemeenten omhoog, als ze daarnaast geen extra vergoedingen meer ontvangen. Dat stelt de partij woensdag in aanloop naar het actuadebat over de intercommunales in het Vlaams parlement. Met welk bedrag de verloning mag stijgen is volgens de partij voer voor een nieuwe parlementaire commissie.

Groen wil de andere Vlaamse partijen overtuigen een nieuwe commissie op te richten die zich moet buigen over de toekomst van de intercommunales. “Want dit dossier is te belangrijk om enkel door de meerderheid te laten behandelen”, vindt fractieleider Björn Rzoska.

De partij stelt voor om burgemeesters en schepenen niet langer extra te vergoeden voor hun werk in intergemeentelijke samenwerkingen. Wat ze daar presteren vormt immers een integraal onderdeel van hun job als lokaal verkozene, is de redenering.

“Voor ons is het bespreekbaar om de verloning in kleinere gemeenten op te trekken, zodat het loon alle prestaties dekt”, aldus Rzoska. Een burgemeester van een grote stad verdient vandaag meer dan 132.000 euro per jaar, maar voor een kleine gemeente, met minder dan driehonderd inwoners, is dat beperkt tot 22.719 euro. Een schepen verdient er 13.631 euro, dus onvoldoende om van te kunnen leven.

Alle politici weren uit de raden van bestuur van intercommunales, zoals econoom Paul De Grauwe voorstelt, ziet Groen niet zitten. “Als de intercommunale met publieke middelen werkt is het niet onlogisch ze door politici te laten besturen”, vindt Rzoska. Een vergadering vullen met technici kost ook aanzienlijk meer belastinggeld, voert de partij aan.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer