Fed nog steeds onbeslist over digitale dollar terwijl China uitrol van digitale yuan opvoert

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag dat de VS geen haast hebben om een eigen digitale centrale bankmunt (CBDC) uit te brengen. Ondertussen werden er in China met de digitale yuan al voor 5,3 miljard dollar aan transacties uitgevoerd.

De Amerikaanse Federal Reserve ondervindt schijnbaar weinig druk om een digitale versie van het eigen fiatgeld te ontwikkelen. Die zogenoemde central bank digital currencies (CBDC’s) worden nochtans al door een hele waaier van landen koortsachtig ontwikkeld. In de meeste gevallen zullen die digitale versies van fiatgeld op een blockchainsysteem gebouwd worden, net zoals cryptomunten.

Powell zei woensdag tijdens een persmoment dat de Fed zich niet gehaast voelt om een digitale dollar uit te brengen. Het instituut wil liever eerst in alle rust de mogelijkheid van een Amerikaanse CBDC in zijn geheel bestuderen. “We zijn van plan om eerst een onderzoek over een digitale dollar uit te brengen”, gaf Powell aan.

Haast en spoed is zelden goed, lijkt het standpunt van de Fed inzake CBDC’s momenteel. “We denken dat het onze plicht is om zowel het overheidsbeleid als de technologie juist te krijgen, zodat we weloverwogen beslissingen kunnen nemen. De ultieme test voor de beoordeling van een digitale valuta en andere innovaties bestaat erin om na te gaan of er duidelijke voordelen zijn die opwegen tegen de kosten en risico’s,” verduidelijkt Powell.

Ondertussen in China…

Volgens sommige experts houdt de achterstand die de VS ontwikkelen in de uitrol van CBDC’s een verband met het huidige anti-cryptoverhaal onder Amerikaanse regelgevers. Nochtans zou, in tegenstelling tot gedecentraliseerde cryptomunten, de Amerikaanse centrale bank aan alle touwtjes van een digitale dollar kunnen trekken.

Er is een andere supermacht die ook een probleem heeft met crypto, maar wél een CBDC uitbrengt. China gooide de afgelopen maanden al zijn cryptominers buiten met een straffe ronde regulering en maakte het bovendien nog eens volstrekt illegaal om de digitale munten te verhandelen.

Dat weerhield de Chinese autoriteiten er niet van om een eigen digitale yuan uit te brengen. Hoewel de officiële lancering van de digitale yuan gepland staat voor 2022, werden er al in verschillende metropolen grootschalige proefprojecten met de munt succesvol opgezet. Er werden sinds juli met de digitale yuan al voor 34,5 miljard yuan, ofwel 4,5 miljard euro, aan transacties uitgevoerd. Zeker 21 miljoen Chinezen zouden een digitale portefeuille voor de virtuele munten hebben aangemaakt.

Kyle Bass, van vermogensbeheerder Hayman Capital, noemde de groeiende achterstand van de VS op China in de wereld van de fintech ooit “één van de grootste bedreigingen die het Westen het hoofd moest bieden in de laatste decennia”. Er wordt gevreesd dat het globale financiële systeem via een digitale yuan langzaamaan onder de controle van een autoritair regime zou kunnen vallen. (mah)

Lees ook: Waarom de lancering van de digitale euro voor ons allemaal bijzonder belangrijk is

Meer