Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Groen trekt aan alarmbel over "crisis in de kinderopvang"

Oppositiepartij Groen luidt de alarmbel over de situatie in de Vlaamse kinderopvang. Volgens parlementslid Celia Groothedde is de sector in crisis en moet de Vlaamse regering dringend bijsturen. Dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu ook kinderbegeleiders wil inschakelen in de kleuterklas, is misschien goed voor de kleuterscholen. "Maar voor de kinderopvang kon dit op geen slechter moment komen", zegt Groothedde.

  1. INTERVIEW. Oorlogsjournalist Robin Ramaekers: “Toen ik mijn lief vroeg om te trouwen, was ze geschokt. ‘Moet dat echt?’, zei ze”
    PREMIUM
    14

    INTERVIEW. Oorlogs­jour­na­list Robin Ramaekers: “Toen ik mijn lief vroeg om te trouwen, was ze geschokt. ‘Moet dat echt?’, zei ze”

    “Mensen geloven me niet altijd als ik het zeg. Maar misschien ga ik wel lesgeven in Brussel. Of olijven kweken op een berg in Italië.” Als oorlogscorrespondent leeft Robin Ramaekers op het ritme van conflict. Maar het leven is méér dan Gaza en Oekraïne. “Ik heb twee dochters, de dag waarop mijn job hen bang maakt, zal de dag zijn waarop ik mezelf in vraag stel.”
  2. Het huishouden anno 2020: “Huisman zijn? Ik had het zwaar onderschat”
    PREMIUM

    Het huishouden anno 2020: “Huisman zijn? Ik had het zwaar onderschat”

    Vrouwen werken meer dan ooit. Terwijl twintig jaar geleden 50 procent van de vrouwen aan de slag was, is dat nu 61 procent volgens cijfers van Statbel. Ter vergelijking: bij de mannen ligt dat percentage al een hele tijd op 68. En toch draaien nog altijd vooral vrouwen op voor de was, de plas en de zorg voor de kinderen, blijkt uit een onderzoek van De Morgen naar de rolverdeling in het huishouden. Met een onmogelijke spreidstand tot gevolg. “We willen aan beide verwachtingspatronen voldoen, en daarom doen we alles.” Hoe komt dat toch, hoe staan we er anno 2020 voor en is er eindelijk – mede dankzij corona – beterschap in zicht? “Ik heb mijn vriend moeten leren hoe je een toiletborstel gebruikt.”