Direct naar artikelinhoud
NieuwsSchild & Vrienden

Dries Van Langenhove wil nietigheid van onderzoek in zaak-Schild & Vrienden wegens ‘linkse’ onderzoeksrechter

Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

Hans Rieder, de advocaat van Dries Van Langenhove, wil grote delen van het onderzoek naar Schild & Vrienden nietig verklaard zien omdat het uitgevoerd werd door een volgens hem partijdige onderzoeksrechter. Die legde Van Langenhove ‘linkse, onnozele voorwaarden’ zoals een bezoek aan de Dossinkazerne op. 

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden.

In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van Vlaams Belang. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen.  

‘Vooringenomen’

De Gentse raadkamer moet beslissen of Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, maar de verdediging van Van Langenhove diende een verzoekschrift tot bijkomende onderzoekshandelingen in. Het verzoekschrift kwam er na de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was.

Rieder verwees naar tweets die Serlippens had geliket, waaruit zou blijken dat ze vooringenomen was tegen zijn cliënt. Volgens de advocaat ging de "elitaire" onderzoeksrechter ook in de fout door "linkse, onnozele voorwaarden" aan zijn cliënt op te leggen, zoals het bezoek aan de Dossinkazerne. Als het onderzoek van de onderzoeksrechter overeind zou blijven, zou dat volgens Rieder "de nekslag voor de rechterlijke overheid" betekenen.

Maandenlange vertraging

De kamer van inbeschuldigingstelling gaat op 15 november verder met het horen van de partijen in kader van het toezicht op de regeling van de rechtspleging. De procedure zorgt dus voor maandenlange vertraging in het dossier. Na de beslissing van de KI keert de zaak normaal terug naar de raadkamer in Gent, die dan moet oordelen over wie zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden.